Bakan Uraloğlu, KGM'nin kış ayları için yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. KGM ekiplerinin, sürücüler ve yolcuların trafik güvenliğini sağlamak amacıyla karla mücadele çalışmalarına başladığını belirten Uraloğlu, “Yolların açık kalması için makine parkını güçlendirdik. Karla mücadele ve yol bakımı için gerekli makine ve ekipmanları envanterimize dahil ettik” dedi.

Yol Yardım2

Her yıl kış mevsiminde ülke genelindeki otoyollar ve devlet il yollarında 7/24 esasına göre karla mücadele faaliyetlerinin sürdürüldüğünü belirten Uraloğlu, şunları ifade etti:

“KGM, yurt genelinde vatandaşların güvenli, rahat ve huzurlu bir şekilde yolculuk yapabilmesi için kar ve buzla mücadele çalışmaları yapıyor. Ülke çapında 12 bin 634 makine ve ekipman, 452 karla mücadele merkezinde ve 13 bin 283 personel ile bu çalışmalar yürütülecek. KGM, yolların önem derecelerine ve trafik kapasitelerine göre, olağanüstü durumlar dışında, büyük bir kısmının sürekli açık tutulmasını planlıyor.”

Bakan Uraloğlu, yapılan çalışmaların hedefinin kar birikmesini önlemek, biriken karı yol dışına almak ve buzlanma riskine karşı kaymayı engellemek olduğunu da sözlerine ekledi.

Yol Yardım3

Yozgat'ta yükümlülere iletişimin gücü anlatıldı Yozgat'ta yükümlülere iletişimin gücü anlatıldı

SÜRÜCÜLERE UYARI

Seyahat etmeyi planlayan sürücüler, güzergahları hakkında bilgi almak için “0312 415 91 99” numaralı telefondan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Çağrı Merkezi ALO 123’ten veya ALO 159 Kara Yolları Hattı'ndan bilgi alabileceğini belirten Uraloğlu, sürücülere şu uyarılarda bulundu:

“KGM'nin internet sitesinde yer alan güzergah analizi programı ile sürücüler, en uygun güzergahı, alternatif yolları, kapalı olan yolları, hava durumunu ve yol üzerindeki tesisleri görüntüleyebilirler. Olumsuz hava şartları, kar yağışı, tipi ve aşırı buzlanma nedeniyle bazı kara yolları kapanabilir. Kapatılan kesimlerde sürücüler, ısrarcı olmamalı ve görevlilerin uyarılarına dikkat etmelidir.”

Uraloğlu, kar ve buzla mücadele araçlarının sürücüler tarafından yavaşlamaya, sollama yapmamaya ve geride kalmaya teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sürücülere şu tavsiyelerde bulundu:

“Zincir, çekme halatı ve takoz gibi acil durum malzemelerinin araçlarda bulundurulması, yağışlı havalarda araç takip mesafesinin artırılması, hızın düşürülmesi ve trafik işaretlerine uyulması önemlidir. Ayrıca, sürücüler şerit ihlali yapmamalı ve buzlanma riski taşıyan kesimlerde daha dikkatli olmalıdır. Yorgun veya uykusuz yola çıkmaktan kaçınılmalı ve direksiyon başında dikkat dağıtıcı davranışlardan, örneğin telefonla görüşme veya sigara içmekten kaçınılmalıdır.”

Yol Yardım1

ARAÇLARIN KİŞİSEL BAKIMI DA ÖNEMLİ

Bakan Uraloğlu, sürücülerin araçlarını kış koşullarına hazırlamaları gerektiğini vurgulayarak, araçların mekanik açıdan kontrol edilmesinin, yakıt deposunun en az yarısının dolu olmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, araç camı, lambaları, aynaları ve üzerindeki kar ile buzun temizlenmesi gerektiğini ifade etti.

“Aracınız çalıştırıldıktan sonra camlarda biriken buğu temizlenmeli, lastikler ve lastik basıncı kontrol edilmelidir. Aşınmış lastikler güvenli sürüşü olumsuz etkileyebilir. Kış aylarında araçlarda buz kazıyıcı, kar fırçası, kürek, çekiş destekleri, zincir, ilk yardım çantası ve yangın söndürücü gibi malzemelerin bulundurulması gerekmektedir.”

Uraloğlu, ayrıca sürücülere, olağanüstü durumlar için yola çıkmadan önce, araçlarında uygun ekipmanların bulunmasının güvenli seyahat için kritik olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA