Sosyolog Er, iletişimin sadece karşılıklı konuşmalardan ibaret olmadığını belirterek, bireylerin sözlü ve sözsüz yollarla kurduğu iletişimin günlük yaşamda çok büyük bir yer tuttuğuna dikkat çekti. Katılımcılara, iletişimin “Ne söylendiği kadar nasıl ve ne zaman söylendiğinin” de önemli olduğu vurgulandı.
Sosyolog Er, bir kişinin gününün yaklaşık yüzde 70’ini iletişimle geçirdiğini ifade ederek, bu oranın hem iş hem de sosyal hayatta sağlıklı iletişimin önemini ortaya koyduğunu dile getirdi. Etkili iletişim için bireylerin önce kendi iletişim tarzlarına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Er, konuşma sırasında ses tonu, beden dili ve sözcük seçiminin etkisine dikkat çekti.
Seminerde konuşurken kısa, açık ve net cümleler kurmanın önemi vurgulandı. Ayrıca yüksek ses tonundan kaçınılması, samimi olunması ve dinleme becerilerinin geliştirilmesi gerektiği ifade edildi. Sosyolog Merve Er, “Gerçek bir dinleyici olmak karşımızdakine değer verdiğimizi göstermenin en güçlü yoludur” diyerek iletişimde empati ve anlayışın önemine işaret etti.