Millî Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikleri Resmi Gazete’de yayımladı. Yeni düzenlemelerle birlikte öğretmen ve yönetici eğitimlerinden öğrenci nakil işlemlerine, diploma süreçlerinden devamsızlık şartlarına kadar birçok alanda önemli değişiklikler yapıldı.
Bundan böyle, merkezi sınavla öğrenci alan okullara atanacak öğretmen ve yöneticilerin, Milli Eğitim Akademisi tarafından belirlenen eğitimlere katılması zorunlu olacak. Bu okulların seçim, değerlendirme ve izleme süreçleri ise daha şeffaf ve objektif kriterlerle yapılacak. Bu düzenlemeyle, il ve Bakanlık düzeyinde oluşturulacak komisyonlarla süreçlerin şeffaflığı sağlanacak.
Beden eğitimi dersinde etkinliklere katılamayan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için rapor alma zorunluluğu getirildi. Ayrıca, diplomaların kullanılamaz hale gelmesi durumunda, öğrencilere öğrenim durum belgesi verileceği açıklandı. Diploma yerine bu belgenin verileceği kaydedildi.
Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrencilerin, bir sonraki öğretim yılında eğitimlerine devam edebilmesi için bir işletme ile sözleşme imzalamaları gerekecek. Bu yenilik, eğitim süreçlerine dair önemli bir adım olarak görülüyor.
Yabancı uyruklu öğrencilerin denklik işlemleriyle ilgili de yeni düzenlemeler yapıldı. Ekim ayının sonuna kadar kayıt yaptıran bu öğrenciler, diploma almaya hak kazanacaklar.
Okulda alanı atölye ve laboratuvar öğretmenliği olan müdür yardımcısı bulunmayan okullarda, şartları taşıyan bir müdür yardımcısının bu görevi yürütebileceği ifade edildi. Ayrıca, yabancı dil öğretmenlerine yönelik hizmet içi eğitimlerin, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından verileceği duyuruldu.
Türk Dili ve Edebiyatı ile Yabancı Dil derslerinde yapılacak sorumluluk sınavları ise yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek.
Yönetmelik hükümlerinin yürütülmesinden Millî Eğitim Bakanı sorumlu olacak.