Bu yıl ise yeterli yağışların gelmesi durumunda rekor bir üretim bekleniyor. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, rekor üretimin fiyatları %15-20 oranında düşürebileceğini belirtirken, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, rekolte artışına rağmen maliyetlerin yükselmeye devam ettiğine dikkat çekti. Tan, bu yıl bir kilo zeytinyağının sadece hasat kaynaklı maliyetinin 290 TL olduğunu belirterek, daha düşük fiyatlı ürünlerin sahte olabileceği uyarısında bulundu.
REKOLTEDE REKOR BEKLENTİSİ, FİYATLARDA DÜŞÜŞ OLACAK MI?
Ülke genelinde başlayan zeytin hasadıyla birlikte, geçen yıl rekor seviyelere ulaşan zeytinyağı fiyatlarının bu yıl nasıl şekilleneceği merak konusu oldu. Türkiye’nin dört bir yanından gelen hasat haberleri umut verici olsa da kuraklık, beklenen rekor rekolteye gölge düşürebilir. UZZK verilerine göre bu yıl 475 bin ton zeytinyağı, 750 bin ton sofralık zeytin rekoltesi bekleniyor. Ali Uçar, bu yüksek üretimin fiyatlarda %15-20 düşüş yaratabileceğini belirtirken, Dr. Mustafa Tan, maliyetlerdeki artışın fiyatlara yansıyacağını vurguladı.
FİYAT ARTTIKÇA SAHTE ZEYTİNYAĞI DA ARTTI
Fiyatların artmasıyla birlikte sahte zeytinyağı da piyasada kendine yer buldu. Dr. Mustafa Tan, “Tağşiş yapanlar yalnızca bakanlık listesinde yer alanlar değil; birçok kayıt dışı işletme bu işi yapıyor,” diyerek tüketicileri uyardı. “Kahvehane, berber dükkânı gibi yerlerde satılan zeytinyağlarına dikkat edin,” diyen Tan, özellikle coğrafi işaretli, ünlü zeytinyağı markalarının taklit edildiğini belirtti.
TOPLU TÜKETİM ALANLARINA DİKKAT
Ucuz zeytinyağının yaygın olduğu alanlardan biri de oteller, restoranlar ve yemek şirketleri. Buralarda maliyetleri düşürmek için daha ucuz ve güvenilirliği sorgulanmamış yağların tercih edilebildiğini belirten Tan, toplu kullanım alanlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
TÜTÜN VE PAMUK ÜRETİCİLERİ ZEYTİNE YÖNELDİ
Bu yıl zeytin dikimine yönelen yeni bölgeler de dikkat çekiyor. Dr. Tan, “Manisa’da tütün, Aydın ovalarında ise pamuktan vazgeçen üreticiler zeytine yöneliyor. Ancak maliyetler üreticilerin şevkini kırabilir ve yeni dikilen zeytinler sökülme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir,” dedi.
BİR LİTRE ZEYTİNYAĞININ SADECE HASAT MALİYETİ 290 TL
Tan’a göre, geçen yıl bir litre zeytinyağının hasat maliyeti 200 TL iken bu yıl 290 TL'ye yükseldi. Hasat maliyetinin yanı sıra ambalaj, nakliye ve kâr payı gibi diğer masraflar da eklendiğinde, kaliteli bir zeytinyağının litre fiyatının 500 TL’den aşağıya düşmeyeceği ifade ediliyor.
REKOR TAHMİNİNE KURAKLIK ENGELİ
Zeytinliklerin arazi yapısı, yaş ve dikim şekline göre değişen hasat maliyetleri bu yıl 10-35 TL arasında seyrediyor. Geçen yıl toplayıcı yevmiyesinin 500 TL olduğu hatırlatan Tan, bu yıl bu rakamın 1000 TL’ye çıktığını vurguladı. Kuraklığın devam etmesi durumunda ise üretim tahminlerinin aşağı yönlü revize edilebileceği belirtiliyor.