SGK, denetimlerini sıklaştırarak kayıtdışı istihdamla mücadeleyi sürdürüyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işverenlere sigortasız işçi çalıştırmama konusunda sert uyarılarda bulundu. SGK yetkilileri, bir çalışanın sadece bir gün sigortasız çalıştırılmasının bile işverenlere 40 bin TL'yi aşan para cezalarına mal olacağını duyurdu.
Kayıtdışı istihdamla mücadele kapsamında denetimlerini artıran SGK, özellikle kayıtdışılığın yaygın olduğu sektörlerde ve yabancı uyruklu işçilerin yoğun olarak çalıştığı alanlarda bilgilendirme faaliyetlerine hız verdi. SGK tarafından yapılan açıklamada, sigortasız çalışan bir işçinin hem işveren hem de çalışan için olumsuz sonuçlar doğurduğu vurgulandı.
Açıklamada, Türkiye'de yabancı işçilerin sigortasız çalıştırılmalarının da ciddi cezalarla sonuçlandığı belirtildi. Çalışma izni olmayan yabancı işçiler için kesilecek ceza 56 bin TL'ye kadar çıkarken, sigortasız olarak kendi başına çalışan yabancı işçilere 45 bin TL ceza uygulanacak.
SGK, kayıtdışı işçi çalıştıran işyerlerinin yalnızca idari para cezalarıyla değil, aynı zamanda iş kazaları durumunda ciddi adli ve idari sorumluluklarla karşılaşabileceği konusunda da uyarıda bulundu. Sigortasız çalıştırılan işçinin iş kazası sonucu hastalanması veya hayatını kaybetmesi durumunda işverenler, çok daha ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
SGK yetkilileri, 6 ay boyunca sigortasız bir işçi çalıştırmanın, ödenmesi gereken primlerin yaklaşık 5 katı kadar bir maliyete yol açabileceğini belirtti. Bu durum, kayıt dışı istihdamın hem yasal hem de mali açıdan büyük riskler taşıdığını bir kez daha gözler önüne serdi. Sigortasız çalışanların iş kazası geçirmesi halinde işverenler çok daha büyük sorumluluklar üstlenebilir.
SGK, kayıtdışı işçi çalıştıran işletmeleri uyararak, bu tür uygulamaların uzun vadede işverenlere pahalıya mal olacağına dikkat çekti.