Valilik, sürücülere yağışlı havalarda hız sınırlarına uymanın yanı sıra, güvenli mesafe, far kullanımı ve ani frenlemeden kaçınma gibi önlemleri hatırlatarak, güvenli sürüş için dikkatli olmalarını istedi.
Valilik, yağmurun araçların yol tutuşunu ve sürüş güvenliğini etkileyebileceğine dikkat çekerek, özellikle yağışlı havalarda hızın düşürülmesinin ve diğer güvenlik önlemlerinin alınmasının zorunlu olduğunu belirtti.
Yozgat Valiliği yapmış olduğu açıklamada; “Yağışlı hava koşullarında araç kullanırken yalnızca belirtilen hız sınırına uymakla kalmamalı, normalden çok daha yavaş gitmelisiniz. Yağmur yağdığında aracınızın tepki süresi oldukça yavaşlar. Bu nedenle yağışlı havalarda hızın düşürülmesi de bir zorunluluktur. Yağışlı havalarda; farlarınızı açık tutun. Araçlar arasında güvenli mesafeyi koruyun. Ani frenlemeden kaçının. Su birikintilerine dikkat edin. Aracınızdaki buğulanmayı önlemek için sık sık havalandırın” ifadelerini kullandı.
ALINMASI GEREKEN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Yağışlı koşullarda güvenli bir sürüş için sürücülerin dikkat etmesi gereken kurallar şu şekilde;
Araç hızını azaltmak: Yağmur, yol görüşünü azaltıp olası olumsuz durumlara karşı sürücüleri hazırlıksız bırakır. Aynı zamanda yağmur sebebiyle kayganlaşan yol, süratli bir sürüşte kazalara neden olabilir. Bu yüzden araç hızını azaltıp sakin ve dikkatli bir sürüş yapmak daha güvenli olacak.
Takip mesafesi: Yağmurlu havada ideal bir sürüş için aracın hızını azaltıp diğer araçlarla olan takip mesafesinin arttırması gerekir. Takip mesafesinin iki katına çıkarılması, tehlikeyi azaltıp can ve mal kayıplarını önlemede yararlı olacaktır.
Frenleri ve amortisörleri iyi muhafaza etmek: Lastik, fren ve amortisörler özellikle kötü havalarda daha önemli hale gelir. Bu nedenle aracın muayenesi ve bakımı düzenli olarak yaptırılmalı. Çünkü muayene ve bakım, araçta var olan ya da olması muhtemel sorunları önceden keşfetmeyi ve gerekli önlemleri almayı sağlar. Bu bilgilerle beraber dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise fren mesafesidir. Kayganlaşan yol nedeniyle fren mesafesi uzayıp kazalara sebebiyet verebilir. Ani manevralardan kaçınmalı ve hız kademeli olarak düşürmeli.
Araç cam buğulanması: Araç içi ve araç dışı sıcaklık farkından dolayı camlarda buğulanma yaşanabilir. Bu konuda en çok sorulan sorulardan biri de “yağmurlu havalarda araç cam buğulanması nasıl önlenir?” Görüş mesafesini kısıtlayan bu durum için silecekleri uygun bir hızla çalıştırmak öneriler arasındadır. Ayrıca sıcaklığı dengelemek adına klima ve havalandırmayı çalıştırmak gerekir. Bununla beraber yağmur suyunun camdan kaymasını sağlayan spreyler de mevcut.
Kısa farları etkinleştirmek: Kısa farları etkinleştirmek hem yolu görmeyi hem de diğer araçlar tarafından fark edilmeyi arttırır. Ayrıca sisin yoğunluğuna göre sis farları açılabilir. Fakat kısa farlar yerine sürücüler bazen dörtlü flaşörleri kullanır. Bir araba, hareketsiz halde tehlikeli veya savunmasız bir yerdeyse dörtlü flaşörler aktif hale getirilmelidir. Flaşörler sizin görünürlüğü arttırsa da diğer sürücüler tarafından yanlış anlaşılmasına neden olabilir.