Özellikle 10-12 Nisan tarihleri arasında sıfırın altında 15 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları, meyve ağaçlarında ciddi hasarlara neden oldu. Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zirai don olayının etkilediği bölgelerde saha incelemeleri yaptı.

Emrah Kaman’dan Yozgat’a övgü: Yarı Yozgatlı sayılırım! Emrah Kaman’dan Yozgat’a övgü: Yarı Yozgatlı sayılırım!

Yozgat’ta birçok bölgede kar ve don olaylar meyve ağaçlarını ve tarımsal faaliyetleri etkiledi.

Birçok bölgede kar ve don olaylar nedeniyle meyve ağaçlarının çiçekleri döküldü. Üreticiler, 10 Nisan gecesi yağan karla birlikte gelen soğuk havanın tüm meyve bahçelerine zarar verdiğini belirtti. Vatandaşlar, bu yıl bahçelerde meyve bulmanın zor olduğunu ve ağaçların çoğunun soğuktan etkilendiğini dile getirdi.

Bahar Beklenenden Sert Geldi̇!

SAHA İNCELEMESİ YAPILDI

Yaşanan olumsuz hava koşulları sonrası Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri il genelinde sahaya çıktı. Ekipler, zirai donun etkilediği alanlarda incelemelerde bulundu. Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, üreticilerin müdürlüklere başvurarak destek alabilecekleri, sigortalı çiftçilerin ise ALO TARSİM 172 hattı üzerinden ihbarda bulunabileceği belirtildi. Müdürlük, her koşulda üreticilerin yanında olduklarını vurguladı.

Bahar Beklenenden Sert Geldi̇! 9

GÖÇMEN KUŞLAR DA ETKİLENDİ

Baharın gelmesiyle birlikte Yozgat’a dönen leylekler ve diğer göçmen kuşlar da ani kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle zor durumda kaldı. Yuvalarını yapmaya çalışan leylekler, kar yağışı altında uzun süre beklemek zorunda kaldı. Nisan ayında yaklaşık 5 santimetreye ulaşan kar kalınlığı ve aşırı soğuklar, kuşların doğal yaşam düzenini de etkiledi.

Bahar Beklenenden Sert Geldi̇! 8

ÇİFTÇİLER VE VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLDİ

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri zirai don hakkında çiftçileri ve vatandaşları bilgilendirdi.

Yetkililer tarafından yapılan bilgilendirmede; “Zirai don, tarım ürünlerinin zarar görmesine neden olan düşük sıcaklık olayına verilen isimdir. Hava sıcaklığının bitkilerin hassas olduğu sınırların altına düşmesiyle meydana gelir. Özellikle ilkbahar başı ve sonbahar sonu gibi dönemlerde, gündüz sıcak olup gece ani soğuma yaşanmasıyla ortaya çıkar. Sıcaklık eksi derecelere düştüğünde özellikle meyve ağaçlarının çiçekleri, sürgünleri ve yaprakları zarar görür. İlkbahar donları, çiçeklenme döneminde olan meyve ağaçları için çok tehlikelidir. Tarım alanlarında ürün kaybına, verim düşüklüğüne yol açar. Seracılık, meyvecilik ve sebzecilikle uğraşan üreticiler en çok etkilenen gruplar arasındadır. Zirai donla mücadele yöntemleri ise erken uyarı sistemleri ile üreticiler bilgilendirilir. Bahçelerde don fanları, ısıtıcılar, dumanlama gibi yöntemler kullanılabilir. TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) kapsamında sigorta yaptıran üreticiler, don nedeniyle oluşan zararlarını karşılayabilir” ifadeleri kullanıldı.

Muhabir: Alpaslan Demir