Tuygun, bu anlamlı günde öğretmenlerin onur mücadelesini sürdürdüklerinin altını çizdi.
Tuygun, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Kasım 1928'de "Başöğretmen" unvanını kabul etmesinin yıl dönümünde, öğretmenlik mesleğinin önemini hatırlatarak, “Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenlerin yalnızca bilgi veren bireyler değil, Cumhuriyetin temellerini güçlendiren, çağdaş bir toplum inşa eden rehberler olduğunu vurgulamıştır” dedi.
Atatürk’ün, “Öğretmenler; yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” sözünü hatırlatan Tuygun, eğitim camiasının bu yüksek ideali savunmaya devam ettiğini ifade etti.
Başkan Tuygun, eğitimde yaşanan derin sorunlara dikkat çekerek, öğretmenlerin karşılaştığı ekonomik ve sosyal zorlukları ele aldı.
Tuygun, öğretmenlerin ağır çalışma koşulları ve düşük maaşlar nedeniyle geçim sıkıntısı çektiğini, öğretmenlerin yalnızca eğitim vermekle kalmayıp, aynı zamanda güvencesiz çalışma koşullarında sömürüldüklerini belirtti.
"Kadrolu, sözleşmeli, ücretli gibi ayrımlarla öğretmenler arasında eşitsizlik yaratılmakta, öğretmenlik mesleği hiçe sayılmaktadır" diyen Tuygun, Eğitim İş olarak öğretmenlerin haklarını savunmaya kararlı olduklarını vurguladı.
EĞİTİMDEKİ SİYASAL BASKILAR ELEŞTİRİLDİ
Tuygun, eğitimdeki siyasal baskıların öğretmenlerin toplumsal itibarını zedelediğini, laiklikten uzaklaşan müfredatın ise hem öğrencilerin hem de ülkenin geleceğini tehlikeye attığını belirtti. Eğitimin bilimsel ve laik temellere dayanması gerektiğini savunan Tuygun, "Eğitim sisteminde yapılan siyasal müdahaleler, öğretmenlerin mesleki bağımsızlığını ortadan kaldırmakta ve eğitimin kalitesini düşürmektedir" şeklinde konuştu.
Eğitim İş olarak öğretmenlerin onurunu ve haklarını savunmak adına taleplerini dile getiren Tuygun, şu maddelere dikkat çekti: “İnsanca yaşam için onurlu ücret talep ediyoruz! Eğitim çalışanları arasında ayrımcılığa son verilmesini istiyoruz! Ücretli ve sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılmasını, güvenceli ve kadrolu atama yapılmasını talep ediyoruz! Atamalarda mülakatın kaldırılmasını, liyakatin esas alınmasını istiyoruz! Ek ders ücretlerinin artırılmasını ve emekliliğe yansıtılmasını talep ediyoruz! Öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi için etkili tedbirler alınmasını istiyoruz! Eğitim sisteminin bilimsel ölçütlere göre düzenlenmesini, okulların yeterli personelle desteklenmesini talep ediyoruz!”
Tuygun, öğretmenlerin sadece bilgi aktaran bireyler değil, aynı zamanda toplumun geleceğini şekillendiren rehberler olduğunu belirterek, "Meslek onurumuzu geri istiyoruz" dedi.
Son olarak, tüm eğitim emekçilerinin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlayan Tuygun, meslektaşlarını dayanışma ve mücadeleye çağırarak, "Bugünü gerçek bir bayrama dönüştürmek için hep birlikte haklarımızı savunmaya devam edeceğiz" dedi.