Valilikten yapılan açıklamada, emniyet kemeri uyarı sistemini devre dışı bırakmak amacıyla kullanılan ve "yalancı emniyet tokası" olarak bilinen aparatlar konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, “Bu tür aparatlar size değil, faciaya kolaylık sağlar. Emniyet kemerimizi takalım, hayatta kalalım” ifadelerine yer verildi.

Yetkililer, trafik güvenliği açısından emniyet kemeri kullanımının hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, tüm sürücü ve yolcuların bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini belirtti.

Faciaya Davetiye Çıkarıyor

EMNİYET KEMERİ KULLANMANIN ÖNEMİ VE FAYDALARI

Emniyet Kemeri;

Çarpmanın şiddetini azaltır, çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntının kademe kademe azalmasını sağlar.

Çarpmanın etkisiyle oluşan kuvveti vücudun değişik yerlerine eşit olarak dağıtarak ağır yaralanma riskini minimize eder.

Kaza anında araç içerisinden fırlamayı önler.

Ufak çaplı kazalarda ciddi yaralanmaları büyük oranda engeller.

Kalp, kafa ve omurilik gibi hassas organların kaza anında bir yere çarpmasını ve yanında bulunan diğer yolculara çarpmasını önler.

Faciaya Davetiye Çıkarıyor1

Kadışehri okuyor projesi devam ediyor Kadışehri okuyor projesi devam ediyor

Araç kullanmak her zaman dikkat ister ve hafife almaya gelmez, küçük bir dikkatsizlik ve gözünü bir an yoldan ayırmak kazaya neden olabilmektedir. Emniyet kemeri kazayı engellemez ancak kaza anında riskleri en aza indirir. Emniyet kemerinin en önemli sağladığı fayda çarpma anında çarpmanın etkisini azaltmak ve araç içerisindeki kişilerin dışarı fırlamasını önlemektir. Kısa mesafede emniyet kemeri takmanın bir fayda sağlamayacağı düşünülebilir, ancak bilimsel araştırmalar bunun tam tersini söylemektedir. Genellikle yaralanmalı ve ölümlü trafik kazalarının, varma noktasına 30-40 kilometre kala ve 50-60 kilometre hız sınırının altında gerçekleştiği görülmektedir. Emniyet kemeri ile alakalı bilinen en yaygın yanlış ise arka koltuktaki insanların kemer takma zorunluluğunun olmamasıdır. Özellikle hızdan kaynaklanan trafik kazalarında, arka koltukta emniyet kemeri takmamanın, araçtan fırlama olasılığını yükselttiğini unutmamak gerekir.

Emniyet Kemerinin şu şekilde kullanılması önemlidir:

Araca binildiğinde aracı çalıştırmadan önce ilk yapılması gerekenlerden biri de emniyet kemerini kurallara uygun bir şekilde takmak olmalıdır. Emniyet kemeri, omuz üzerinden ve göğüs ortasından çapraz olarak çekilirken, alt kısımdan gelen emniyet kemerinin devamı ise kalçaların hizasından geçecek şekilde yuvasına takılmalıdır. Emniyet kemerinin işlevini yerine getirebilmesi için doğru takılmalıdır. Emniyet kemeri ile beden arasında boşluk kalmamalı ve kemer gergin olmalıdır. Ayrıca soğuk havalarda giyilen mont, kaban ve benzeri gibi giysiler emniyet kemerinin etkinliğini azaltır. 10 yaşına kadar çocuklar, aracın arka koltuğuna monte edilen özel koltuklarda seyahat etmelidir.

Faciaya Davetiye Çıkarıyor2

Trafik kaza tespit tutanaklarından çıkarılan istatistiksel bilgi olarak, kaza anında en iyi yerin aracınızın içi olduğu ispatlanmıştır. Aracın dışına fırlatılma durumunda, ölüm riskiniz 25 kat daha fazladır. Bir trafik kazasında araçtan hiçbir engele çarpmadan fırlamak neredeyse imkânsızdır. Fırlama ile aracınızın ön camına, kaldırıma, kendi aracınıza veya başka bir araca çarpabilirsiniz. Emniyet kemeri araçta kalmanızı sağlayan ve sizi hayata bağlayan tek bağdır. 

Hava yastığı yalnızca önden şiddetli çarpmalara karşı ek bir koruyucudur. Sürücü için hava yastıkları, kemerlerle sabitlenmiş olan vücudun, baş ile direksiyon arasındaki temasını engelleyen bir tamamlayıcısıdır. Hava yastığı emniyet kemerinin etkinliğini yüzde 40 oranında artırmaktadır ve emniyet kemerine yardımcı olmak için araca yerleştirilmiştir. Hava yastıkları yandan çarpma ve savrulmayı önlemede hiçbir zaman emniyet kemerinin yerini tutamaz.

Otomobil ile seyahat ederken emniyet kemeri kullanımı, yüzde 45 oranında ağır yaralanma riskini azaltmaktadır. Aynı oran kamyonetlerde yüzde 60’lara kadar çıkmaktadır. Büyük kazalarda emniyet kemeri kullanıyorsanız yüzde 25’lere kadar hiç zarar görmeden atlatılabilmesi mümkündür. Emniyet kemeri takma zorunluluğu getirildikten sonra Türkiye’de yaralanmalı kaza ve ölüm oranlarında ciddi miktarda bir düşüş yaşanmıştır.

Muhabir: Alpaslan Demir