Yozgat, tarihsel süreçte Sivas'a bağlı bir sancak olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli yerleşimlerinden biri olarak biliniyor.
Yozgat'ın da içinde bulunduğu Amasya, Çorum, Tokat ve kısmen Malatya ile Kayseri illeri, Osmanlı egemenliğinde Sivas Eyaleti'ne bağlıydı.
Bu dönemde "Bozok" adıyla anılan Yozgat, Osmanlı döneminin sonlarına kadar sancak statüsünde kaldı.
Araştırmacı Murat Durna’nın “Yozgat Yer Adları Üzerine Bir İnceleme” adlı çalışmasında aktardığı bilgilere göre, Yozgat’ın şehir merkezi olarak bugün bulunduğu bölgede yerleşimin ne kadar eskiye dayandığı tam olarak bilinmemekle birlikte, XIX. yüzyıl sonuna kadar "Bozok" adıyla anıldığı vurgulanıyor.
Bozok Sancağı, XVII. yüzyılın ortalarında 1 has, 19 zeamet ve 731 tımar ile Osmanlı ordusuna 1100 kişilik bir kuvvetle katılabilecek askeri bir güce sahipti.
16. yüzyıldan 20. yüzyıl başlarına kadar “Bozok” olarak adlandırılan bölgenin adı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde değiştirildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Birinci Dönem Milletvekillerinden Süleyman Sırrı İçöz'ün 4 Kasım 1922 tarihinde sunduğu teklifin kabul edilmesiyle, 1923 yılından itibaren "Bozok" ismi kaldırılarak ilin adı Yozgat olarak belirlendi.