Sisteme 31 Aralık 2024 tarihine kadar kayıt yaptıranlar, yıl sonunda güncellenecek donanım fiyatlarından etkilenmeyecek.

Utts 2

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. UTTS’nin, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlama amacıyla hayata geçirildiği belirtildi.

Daha önce sisteme kayıt için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlenmişti. Ancak yaşanan yoğunluk ve mükelleflerin mağduriyet yaşamaması adına bu süre bir ay uzatıldı.

YENİ TARİHLER VE AVANTAJLAR

31 Aralık 2024’e kadar sisteme kaydolanlar, donanım fiyatlarında yıl sonunda yapılacak ÜFE artışından etkilenmeden 2024 fiyatlarıyla işlem yapabilecek. Ayrıca taşıt sahipleri, bu tarihe kadar sipariş verdikleri takdirde montaj işlemlerini 30 Nisan 2025’e kadar tamamlama hakkına sahip olacak.

Utts 4

1-31 Ocak 2025 arasında kayıt yaptıranlar ise 2025 yılı fiyatlarından faydalanacak. Montaj işlemlerini yine 30 Nisan 2025’e kadar tamamlayabilecek ve bu tarihe kadar UTTS üzerinden yapılmayan akaryakıt giderlerini vergi indirimi kapsamında değerlendirebilecek.

AKARYAKIT İSTASYONLARINA ÖZEL KOŞULLAR

Akaryakıt istasyonu işletmecileri için de sisteme kayıt süreleri ve hizmet bedelleri belirlendi:

31 Aralık 2024’e kadar kayıt yaptıranlar, 2024 yılı hizmet bedeli ile işlem yapabilecek.

1-31 Ocak 2025 arasında kayıt yaptıranlar, 2025 yılı hizmet bedeli üzerinden ödeme yapacak.

1 TEMMUZ 2025’TEN SONRA YENİ UYGULAMA

1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlara, üreticiler veya ithalatçılar tarafından taşıt tanıma birimi (TTB) taktırılması zorunlu hale gelecek. Mevcut araçlar için bireysel kullanıcılar açısından TTB taktırma zorunluluğu bulunmuyor.

İnanılmaz olay… Doktorlardan iğrenç yazışma! İnanılmaz olay… Doktorlardan iğrenç yazışma!

Utts

KAPSAM VE BEKLENTİLER

UTTS sayesinde:

8 milyon taşıtın akaryakıt giderleri elektronik ortamda kontrol edilecek.

Kayıt dışı ekonomide yılda en az 15 milyar TL’lik kaybın önüne geçilecek.

Sisteme kayıtlı istasyon sayısının yıl sonunda 8 bini aşması bekleniyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı ayrıca "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile UTTS kapsamında yapılacak harcamaları 2 yılda gider yazma hakkı ve yüzde 50’ye kadar amortisman oranı belirleme imkanı getirdi.

Muhabir: Emre Akses