Ticaret Bakanlığı, elektronik platformlarda konut ve taşıt ilanı vermek isteyenlerin, ilgili yetkilendirilmiş mercilerden onay almasını zorunlu hale getirdi.
Bu uygulama, taşıt ilanları için 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girerken, konut ilanları için geçiş süreci 7 Nisan’da sona erecek. Yeni düzenleme ile birlikte, yalnızca yetkilendirilmiş ve onaylı kişiler ya da kurumlar ilan verebilecek.
EİDS İLE YETKİ DOĞRULAMASI ZORUNLU HALE GELİYOR
Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), taşıt ilanlarında yetki doğrulamasını başlatırken, bu sistem üzerinden yapılan denetimle, sadece belirli yetkilendirilmiş kişi ve işletmelerin ilan verme hakkı olacak. EİDS, taşıt sahipleri ile oto galeri işletmelerinin, e-Devlet üzerinden birbirlerini yetkilendirmesine olanak tanıyarak, ilanların doğru ve güvenilir bir şekilde platformlarda yer almasını sağlıyor.
Bu sistemin devreye girmesiyle birlikte, taşıt ilanları yalnızca birinci ve ikinci derece yakınlar, taşıt sahibinin eşi veya taşıt sahibinin yetkilendirdiği işletmeler tarafından verilebilecek. Ayrıca, taşıt ilanlarını yalnızca e-Devlet üzerinden yetkilendirilmiş oto galericiler yayımlayabilecek. Ticaret Bakanlığı, 1 Nisan 2025 itibarıyla, yetki belgesi olmayan herhangi bir oto galeri işletmesinin ikinci el taşıt ilanı vermesini engelleyen bir düzenlemeyi devreye alarak, denetimlerin kapsamını genişletiyor.
TAŞIT İLANI VERECEKLER İÇİN GEÇİŞ SÜRESİ SONA ERDİ
Taşıt ilanlarında geçiş süreci 2 ay önce başlatılmıştı ve 1 Nisan itibarıyla bu süre tamamlanmış oldu. Artık, platformlar üzerinden yapılacak tüm taşıt ilanlarında, sistemin onayından geçmek zorunlu hale geldi. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan oto galerileri, yetki belgesi almadan ilan girişinde bulunamayacak. Bu düzenleme ile, vatandaşların alım-satım süreçlerinde daha güvenilir ve şeffaf bir ortam sağlanması hedefleniyor.
KONUT İLANLARINDA YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU 7 NİSAN’DA BAŞLIYOR
Taşıt ilanlarındaki düzenlemenin ardından, 7 Nisan 2025 itibarıyla konut ilanlarında da benzer bir yetki doğrulaması uygulaması başlatılacak. Bu tarihten itibaren, mülk sahiplerinin ve emlakçılara ait ilanlar için de yetki belgesi alınması gerekecek. Konut ilanlarında, e-Devlet üzerinden alınacak yetki belgesi, yalnızca belirli emlakçılara ilan verme izni tanıyacak. Yetki belgesi olmayan emlakçıların ilanları 7 Nisan itibarıyla platformlardan kaldırılacak.
Bu düzenleme, yalnızca büyük emlak platformlarını değil, sosyal medya, internet siteleri ve diğer dijital platformlar üzerinden yapılan tüm ilanları kapsayacak şekilde genişletildi. Böylece, ilanların doğruluğu kontrol altına alınacak, yanıltıcı bilgiler ve sahteciliklerin önüne geçilecektir.
BİRDEN FAZLA EMLAKÇIYA YETKİ VERİLEBİLECEK
Yeni düzenlemede, bir mülk sahibinin, aynı konut ilanı için birden fazla emlakçıya yetki verme hakkı da bulunacak. Bu durum, mülk sahiplerinin daha geniş bir alıcı kitlesine ulaşmasını sağlayacak. Ancak, ilan verme yetkisi sadece yetki belgesi almış emlakçılara verilecek, bu sayede sektördeki kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
YENİ DÜZENLEME İLE İLANLARIN GÜVENLİĞİ ARTACAK
Ticaret Bakanlığı, bu düzenleme ile dijital platformlarda yer alan konut ve taşıt ilanlarının güvenliğini ve doğruluğunu artırmayı hedefliyor. Yanıltıcı ve asılsız ilanların önüne geçilerek, tüketicilerin mağduriyet yaşamasının önüne geçilmesi planlanıyor. Ayrıca, ilan verenlerin ve ilan veren işletmelerin denetimleri daha sıkı bir hale getirilecek, böylece sektördeki şeffaflık sağlanacak.
Bu yeni düzenleme, dijital platformların hızla büyüdüğü ve önemli bir ticaret alanı haline geldiği günümüzde, sektördeki düzeni sağlamayı ve daha güvenilir bir ilan verme süreci oluşturmayı amaçlıyor. Hem konut hem de taşıt sektöründeki alıcılar ve satıcılar, daha güvenli ve denetlenen bir ortamda işlem yapabilecek.