Hazine ve Maliye Bakanlığı, 185 bin lira ve üzerindeki işlemler için kimlik ibrazını zorunlu hale getirdi.
Kimliksiz işlem gerçekleştiren kuyumcular ise para cezasıyla karşılaşacak. Yeni düzenleme, kara para aklama, vergi kaybı ve dolandırıcılıkla mücadele amacı taşıyor.
KİMLİKSİZ İŞLEM YAPAN KUYUMCULARA CEZAİ YAPTIRIM
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı bu karar, özellikle dolandırıcılık, kara para aklama ve vergi kaybını önlemeye yönelik önemli adımlar içeriyor.
185 bin lira ve üzerindeki işlemlerde kimlik beyan edilmeden yapılan alım satımlar geçersiz kabul edilecek.
Kimlik ibrazı yapılmadan gerçekleştirilen işlemlerden kuyumcular para cezasına çarptırılacak. Yeni düzenlemeyle birlikte Maliye ekipleri, kuyumcular tarafından toplanan bilgileri inceleyecek ve denetimlerini sıklaştıracak.
“KİMLİK TESPİTİ YAPIYORUZ”
Yozgat’ta esnaflık yapan Solmaz Kuyumculuk sahibi Murat Solmaz, bu yeni uygulamanın nasıl işlediğine dair açıklamalarda bulundu.
Solmaz, "Bir yıldan uzun süredir biz kimlik tespiti yapıyoruz. Kimlik bilgilerini 185 bin lira ve üzeri alışveriş yapan vatandaşlarımızdan talep ediyoruz. Bu uygulama yalnızca alım işlemlerinde değil, bozdurma işlemlerinde de geçerli. 185 bin liralık altın alım ya da satım yapan her vatandaş kimlik ibraz etmek zorunda. Kimlik bilgilerinin yanı sıra adres ve telefon numaralarını da kaydediyoruz. Vatandaşlar bu durumdan tedirgin olabilir, ama bizden gelen talimat bu yönde. Çünkü 5549 sayılı bir kanun var ve bu kanunda yapılan işlemler belirtiliyor. Suç oranlarının engellenmesi ve devletin gelir kaybının önlenmesi amacıyla bu düzenlemeler zorunlu hale getirildi" dedi.
DOLANDIRICILIKLA MÜCADELE HEDEFİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda, bu düzenlemenin özellikle kara para aklama, vergi kaybı ve dolandırıcılıkla mücadele amacı taşıdığı vurgulandı.
Özellikle büyük tutardaki alım satımlarda kimlik bilgilerinin toplanması, suç oranlarını azaltmayı ve devletin gelir kaybını önlemeyi amaçlıyor.
Ayrıca, bu uygulama sayesinde kuyumcular tarafından yapılan işlemler daha fazla denetime tabi tutulacak ve sahtecilik girişimlerinin önüne geçilmiş olacak.
“GEREKLİ BİR ADIM”
Yozgat’ta kuyumculuk yapan esnaflar, bu uygulamanın özellikle dolandırıcılığı ve kara para aklama girişimlerini azaltmak adına önemli olduğunu kabul ediyor.
Murat Solmaz, "Bu düzenlemelerden önce de biz, kimlik bilgilerini yüksek tutardaki alışverişlerde topluyorduk. Ancak, bazı vatandaşlarımız tedirginlik yaşıyor. Bizim için ise bu, yasal bir zorunluluk ve suç oranlarını engellemek adına gerekli bir adım. Devlet, büyük miktarda işlem yapan kişilerin kimlik bilgilerini almak istiyor. Bu konuda vatandaşlarımızın daha bilinçlenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.