Bu artışın gıda fiyatlarındaki yüksek orandaki artışın bir sonucu olarak dikkatleri üzerine dikkat çekildi.

Açlık sınırının 21 bin TL'yi aşması, Türkiye'deki gıda fiyatlarının büyük bir hızla arttığının ve birçok ailenin temel ihtiyaçlarının karşılandığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

TÜRK-İŞ'in raporuna göre, sadece gıda harcamaları değil, aynı zamanda giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu harcamaların toplamını kapsayan yoksulluk sınırı ise yaşayan ay 66 bin 976,06 TL 'den 68 bin 675,17 TL'ye çıktı.

Açlık Sınırı (1)

Bu artış, özellikle gıda ve barınma giderlerinin ciddi şekilde arttığı bir dönemde, Türkiye'deki yaşam masraflarının ne denli yüksek olduğu bir kez daha gözlerin önüne serdi.

TÜRK-İŞ, yıllık ortalama artış oranlarını da paylaştı. Verilere göre, gıda harcamalarındaki yıllık artış yüzde 62,35'e ulaşırken, son bir yılda gerçekleşen toplam değişim oranı ise yüzde 46,09 oldu.

Bu oranlar, hayat pahalılığının hızla arttığını ve Türk ailelerinin geçim sıkıntısının giderek derinleştiği bir döneme işaret ediyor.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir aylık aylık gıda harcaması, bir önceki aya göre yüzde 2,54 oranında artarken, yıllık bazda ise oldukça yüksek bir artış yaşandı.

Zam Alkollü Içki (3)

Yıllık artış, temel gıda fiyatlarının aşırı derecede yükseldiğini ve bunun aile bütçelerinde ciddi gerilimlere yol açtığını gösteriyor.

TÜRK-İŞ'in raporuna göre, bekâr bir çalışanın yaşama maliyetinde önemli bir artış görüldü.

2024 yılı itibarıyla bekâr bir çalışanın geçim için ayda yapması gereken harcama miktarı 27 bin 364,71 TL'ye ulaştı. Bu, yalnızca bireysel yaşam için gerekli olan asgari harcamaların bir varlığıdır. Ailelerin yanı sıra tek başına yaşayan faktörler de hızla artan yaşam maliyetlerinden olumsuz etkileniyor.

2025 yılı için asgari asgari ücret ise 22 bin 104 TL olarak açıklandı. Ancak TÜRK-İŞ sistemlerine göre asgari ücretin 22 bin TL seviyelerinde olması, dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcamalarını karşılamak için bile yetersiz kalıyor. Yoksulluk sınırındaki artışta, asgari ücretin mevcut yaşamını sürdürebilmek için ne kadar yetersiz olduğu gözlerin önüne seriliyor. Bu durum, dar gelirli ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için ek destek ve ekonomik kaynakların gerekliliğini ortaya koyuyor.

Yüksek gıda fiyatları, Türkiye'nin birçok bölgesinde ailelerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasında zorluk yaşanmasının nedeni oluyor.

Yoksulluk

Özellikle temel gıda seçeneklerinin fiyatlarındaki hızlı artış, kötü kesimleri daha da zor durumda bırakırken, orta sınıf ailelerin yaşam standartlarını sürdürme konusunda ciddi zorluklar yaşamaya başladı.

TÜRK-İŞ, devletin gıda fiyatları üzerinde düzenli politikaların geliştirilmesi ve düşük gelirli ailelere yönelik sosyal yardımların büyümelerinin önemine dikkat çekiyor.

Bu politikaların, gıda maliyetlerinin sağlanması ve toplumun genel refah seviyesinin arttırılması için kritik bir rol oynanacağı belirtiliyor.

TÜRK-İŞ'in açıkladığı veriler, Türkiye'deki yaşam hızlarının hızla arttığını ve gıda ile diğer temel özelliklerin karşılanabilirliğinin giderek zorlaştığını ortaya koyuyor.

Hem ailelerin hem de bu artan büyümeyle başarıya ulaşabilmek için sürdürülmesi etkin bir ekonomik politika izlemesi gerektiği vurgulanıyor.

Açlık krizindeki artış ve yoksulluk sınırındaki yükseliş, ülkedeki genel ekonomik parçaların bir arada bulunduğu, halkın geçimdeki yoksulluğun arttığı ve sosyal eşitsizliğin derinleştiği görülüyor.

Açlık Sınırı (2)

YOZGAT DA ETKİLENDİ

Gıda fiyatlarındaki artış, sadece başkent Ankara'yı değil, Yozgat gibi Anadolu şehirlerini de olumsuz etkiliyor.

Yozgat'ta yaşayan dört kişilik bir aile yaşam maliyeti hızla artarken, düşük gelirli aileler bu artan genişlemelerle çıkışta güçlükle çekiyor.

Yozgat gibi şehirlerde gıda fiyatlarının artması, tarım ve hayvancılık sektöründeki dalgalanmalara bağlı olarak daha belirgin hale geliyor. Yozgat, özellikle kırsal bir yerleşim yeri olmasıyla bilinse de, gıda fiyatlarındaki artış bu şehirdeki aileleri doğrudan gösteriyor.

İkinci el araç alacaklara kötü haber! İkinci el araç alacaklara kötü haber!

Yozgat'taki bekar çalışanlar da, artan ve ulaşım maliyetleri nedeniyle günlük yaşamlarını gıdalarını sürdürmede zorluk çekiyor.

Muhabir: Hakan Demirbaş