Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör, buğday ve arpa gübrelemesi ile verimi artırmanın yolları hakkında çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.
Türkiye'nin en geniş üretim alanına sahip olan buğday ve arpa, çeşitli toprak tiplerinde yetiştiriliyor. Güngör, bu bitkilerin en iyi gelişim ortamının toprak pH değerinin 7.0-7.7 arasında olduğunu belirtti. Ancak, pH değerinin 6.5-8.7 aralığında değişebileceğini vurguladı.
Buğday ve arpada verimi sınırlayan en büyük faktörlerin yağış miktarı ve yağışın dağılımı olduğunu ifade eden Güngör, bitkinin gelişim dönemi içinde verilmesi gereken azotlu ve fosforlu gübre miktarlarının büyük önem taşıdığını söyledi.
Güngör, gübrelemede dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı: “İklim özellikleri. Toprağın tohum ekimine uygun hazırlanması. M²’ye ekilecek tohum adedi ve tohumluk kalitesi. Taban gübresi miktarı, çeşidi, uygulama zamanı ve şekli (serpme veya bant). Kardeşlenme ve sapa kalkma döneminde üst gübre miktarı ve çeşidi. Yetersiz yağış durumunda sulama. Azotlu gübreleme ile bitkilerin yatma riski arasındaki ilişki. Azotlu gübreleme ile pas hastalığı arasındaki ilişki. Un randımanı ve kalite. Buğdayın ekmeklik veya makarnalık, arpanın yemlik veya biralık türleri.”
Toprak Altı ve Üst Gübreleme Yöntemleri Gübre, tohum ekiminden önce yapılan son toprak işlemesiyle veya kombine mibzerle tohum ekimi sırasında verilebilir diyen Güngör, “Gübre, tohumun düştüğü yerin 5-6 cm sağına veya soluna ve 6-8 cm derinliğe yerleştirilmelidir. Üst gübreleme ise kardeşlenme başlangıcından sapa kalkma dönemine kadar yapılmalıdır. Yağışı az olan bölgelerde bu uygulama tek seferde, yağışın yeterli olduğu veya sulama yapılan yerlerde ise iki defada gerçekleştirilmelidir. Verilecek azotlu üst gübre miktarı, yağış veya sulama durumuna göre değişiklik göstermektedir” ifadelerini kullandı.
Güngör, bu faktörlere dikkat edilerek yapılan gübrelemenin, buğday ve arpa verimliliğini artırmada kritik bir rol oynadığını vurguladı.