Yozgat İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin, 27 Aralık Dünya Salgına Hazırlık Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak, salgın hastalıklarla mücadelede toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine vurgu yaptı.
Şahin, küresel sağlık tehditlerine karşı toplumun bilinçlendirilmesi ve sağlık altyapısının güçlendirilmesinin, etkili bir salgın yönetimi için kritik olduğunu belirtti.
İl Sağlık Müdürü Şahin, açıklamasında şunları söyledi: "27 Aralık, her yıl dünya çapında salgına hazırlık konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Uluslararası Salgına Hazırlık Günü olarak kutlanmaktadır. Bu gün, salgın hastalıkların sadece sağlık sistemini değil, tüm toplumu nasıl etkileyebileceğini hatırlatarak, salgınlara karşı daha hazırlıklı ve bilinçli bir toplum oluşturma amacını taşır. Yozgat'ta da bu farkındalığı artırmak için çeşitli eğitimler ve halk sağlığına yönelik projeler gerçekleştiriyoruz."
Şahin, son yıllarda dünya genelinde görülen COVID-19 pandemisinin, salgın hastalıkların ne kadar hızlı yayılabileceğini ve küresel sağlık üzerinde yaratabileceği etkileri bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.
Şahin, "Salgın hastalıklar, insan sağlığını ve toplumları doğrudan etkileyen büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle, hem yerel hem de küresel düzeyde salgına karşı alınacak önlemler, erken uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi ve sağlık altyapısının dayanıklılığı büyük önem taşımaktadır" dedi.
Yozgat'ta bu tür hazırlıkların, halkı bilinçlendirme çalışmaları ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi üzerine odaklandıklarını ifade eden Şahin, "Toplumda salgın hastalıklar konusunda doğru bilgilerin yayılması, kişisel hijyen ve aşı uygulamaları gibi temel sağlık önlemleriyle ilgili farkındalık oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Şahin, 27 Aralık’ın yalnızca salgınlar için değil, genel sağlık bilinci oluşturma adına da önemli bir fırsat sunduğunu belirterek, tüm vatandaşlara sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırılmasının önemini vurguladı.
Şahin, Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü olarak salgın hastalıklar konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla seminerler, broşürler ve dijital platformlar üzerinden duyurular yapmayı sürdürüyoruz. İldeki sağlık altyapısının güçlendirilmesi için düzenli olarak tatbikatlar ve eğitimler düzenlendiğini söyledi.
Fatih Şahin, "Herhangi bir salgın hastalığın erken dönemde tespit edilmesi ve etkili bir şekilde yönetilmesi için hazırlıklı olmalı, halkımızı da bu konuda bilgilendirerek kolektif bir çaba içinde olmalıyız" diyerek sözlerini tamamladı.