Kadayıf ustası Adil Yıldırım, dededen kalma mesleğini, tütün kesme tezgahında kadayıf kıyarak yaşatıyor.
Yozgat’ta bir dönemin en çok tercih edilen tatlarından olan el kesmesi tel kadayıf, Ramazan sofralarını süslemeye devam ediyor.
Kadayıf ustası Adil Yıldırım, tandırda pişirilen yufkaları, tütün kıyma tezgahında ince ince keserek tel kadayıfa dönüştürüyor. Ramazan boyunca sahurda ve iftarda tütün tezgahında yaptığı el yapımı kadayıfı, Meydan Yeri Caddesi’ndeki tezgahında tüketicilerin beğenisine sunuyor.
Yıldırım, Yozgat'ta geçmişte 13 ustanın el kesmesi kadayıf işiyle uğraştığını ancak teknolojinin gelişmesiyle bu sayının düştüğünü belirtti.
Yıldırım, "Benden önce babam, babamdan önce dedem tütün tezgahında el kesmesi kadayıf kıyardı. Ben çocuk yaşta bu işe başladım. O zamanlar Yozgat’ta 13 kadayıf ustası vardı. Makineleşme, el yapımı kadayıfı da olumsuz etkiledi. Ben bu işi öğretecek, yetiştirecek kimseyi bulamıyorum" dedi.
Yıldırım, geçmişte çevre illerden de kadayıf almak için gelenler olduğunu, ancak günümüzde Yozgat’ta yalnızca kendi üretimlerinin karşılayabildiğini dile getirdi. "Eskiden ilgi çoktu. Şimdi Yozgat’a ancak yetiyoruz" şeklinde konuştu.
Adil Yıldırım, geleneksel kadayıf üretiminden kopmamayı ve mesleğini yaşatmayı arzu ettiğini ifade ederek, "Ömrüm el verdiği sürece bu işi yapmaya çalışacağım" dedi.