Bakanlık, bu tür fiyat artışlarının sıkı bir şekilde takip edileceğini ve fahiş fiyat uygulamalarına karşı cezai işlemlerin derhal uygulanacağını duyurdu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, temel gıda maddeleri gibi zorunlu mal ve hizmet sektörlerinde haksız fiyat artışları nedeniyle vatandaşların mağduriyetinin engellenmesi ve piyasada adil ticaretin sağlanması adına mücadeleye kararlılıkla devam edileceği vurgulandı. Açıklamada, özellikle temel gıda maddelerinde fiyat artışlarının titizlikle izleneceği ve uygulanan denetimler sonucunda tespit edilen usulsüzlükler hakkında kamuoyunun bilgilendirileceği belirtildi.
TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNDE EŞ ZAMANLI DENETİMLER YAPILDI
Ticaret Bakanlığı, 19-20 Kasım tarihlerinde temel gıda maddeleri olan su ve yumurta sektörlerinde yoğun denetimler gerçekleştirdi. Bu denetimler, yaygın dağıtım ağına sahip üretici firmalar ile bu ürünlerin nihai tüketiciye ulaşımını sağlayan dağıtıcı ve perakendeci firmalarda ticaret müfettişleri tarafından eş zamanlı olarak yapıldı. Denetimler sonucunda alınan kararlar ve uygulanacak cezalar kamuoyu ile hemen paylaşılacak.
Bakanlık, henüz asgari ücrette bir artış yaşanmamışken bazı fırsatçıların, artış beklentisini fiyatlara yansıtmaya çalıştığını ve bu tür uygulamaların titizlikle takip edildiğini belirtti. Asgari ücret artış oranının fiyat artışlarına gerekçe gösterilmesinin engelleneceği ifade edilerek, fahiş fiyat artışı yapan satıcılara yönelik gerekli cezai işlemlerin yapılacağı kaydedildi.
YOZGAT'TAN ÜLKE GENELİNDE YOĞUN DENETİMLER
Ticaret Bakanlığı, Yozgat dahil olmak üzere 81 ilde düzenli ve yoğun denetimlerini sürdürdü. Bakanlık açıklamasında, 2024 yılının ilk 11 ayında 334 binin üzerinde işletmenin denetlendiği, 15 milyon 50 bin 390 ürünün kontrol edildiği ve toplamda 194 bin 303 aykırılık tespiti yapıldığı aktarıldı. Bu denetimlerde 442 milyon lira ceza kesildiği ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 362 milyon lira ceza uygulanmasına karar verildiği belirtildi.
STOKÇULUK VE FAHİŞ FİYAT UYGULAMALARINA KARŞI AĞIR CEZALAR
Fahiş fiyat artışı tespit edilen ürünlere yönelik olarak 100 bin lira ile 1 milyon lira arasında değişen idari para cezaları uygulandı. Ayrıca, stokçuluk yapan işletmelere yönelik ceza tutarları da her bir aykırılık için 1 milyon lira ile 12 milyon lira arasında değişiyor. Bu cezalar, 2025 yılı itibarıyla yüzde 43,93’lük yeniden değerleme oranıyla artırılarak uygulanacak.
Ticaret Bakanlığı, vatandaşların ve iyi niyetli işletmecilerin haklarını korumak adına denetimlerin devam edeceğini ve fahiş fiyat artışı yapmaya çalışan firmalara yönelik kanuni, idari ve mali cezaların kesileceğini belirtti. Bakanlık, piyasada adil ve şeffaf bir ticaret düzeni sağlamak için mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini vurguladı.