M.Ö. 2 binli yıllarda Galatların başkenti olarak kabul edilen Tavium Antik Kenti'nin kalıntıları, Yozgat'ın merkezine bağlı Büyüknefes köyünde bulunuyor.

Almanların Atalarının Mirası Yozgat’ta Ama Durumu Içler Acısı! (7)

YHT’de neler oluyor? YHT’de neler oluyor?

Köydeki cami, çeşme ve evlerde bu antik kente ait eserlerin kullanılması, dikkat çekici bir durumu ortaya koyuyor.

Frigler, Hititler, Romalılar ve Bizanslılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Tavium Antik Kenti'nin yeniden keşfedilerek ekoturizme kazandırılması, Büyüknefes köylüleri tarafından bekleniyor.

Yozgat Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tarihi eserler, açık hava müzesinde sergileniyor.

Almanların Atalarının Mirası Yozgat’ta Ama Durumu Içler Acısı! (5)

Köy sakinleri, yıllar önce tarla ve bahçelerinden çıkardıkları antik kent kalıntılarını yapı malzemesi olarak kullanmışlar; ancak daha sonra bu yapı malzemeleri büyük ölçüde toplanarak açık hava müzesine taşınmış.

Almanların Atalarının Mirası Yozgat’ta Ama Durumu Içler Acısı! (4)

Köydeki yaşlılardan Sümmani Akgül, "Burada avlularımızda, ev duvarlarında, çeşmelerde Galatların eserlerini görebilirsiniz. Bu yer adeta bir açık hava müzesi gibidir. Yapılacak yeni kazıları merakla bekliyoruz ve buranın turizme kazandırılmasını istiyoruz" dedi.

Almanların Atalarının Mirası Yozgat’ta Ama Durumu Içler Acısı! (3)

Diğer bir köy sakini Yaşar Türkmen ise, "Eskiden çıkan kalıntıları çeşme ve ev avlularında kullanırdık. Şimdi bu kalıntılar genellikle açık hava müzesinde sergileniyor. Eski evlerde kalanlar da zaten tarihi eser olarak korunuyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA