Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılması yönünde atılan adımların etkili olmaması durumunda, eski cihazları kullananlara her bir tespit için 20 bin liraya kadar ceza uygulanması planlanıyor. Ayrıca, bu cihazları mükelleflerden geri almayan bankalara ise 200 bin lira ceza kesileceği bildirildi.
YENİ DÜZENLEMELER VE AMAÇLARI
Hazine ve Maliye Bakanlığı, perakende satış fişleri ve fatura gibi mali belgelerin düzenlenmesi, kartla ödeme imkanlarının artırılması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele için çeşitli önlemler uygulamaya koydu. 2013 yılında başlatılan uygulama ile seyyar EFT-POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar birleştirilerek yeni nesil ödeme kaydedici cihazların devreye alınması hedeflendi. Bu sayede, banka kartları ile yapılan tahsilatlar, tek bir belge olarak slip ve fiş olarak düzenlenmeye başladı.
Bu yeni düzenlemenin amacı, seyyar EFT-POS cihazları üzerinden yapılan tahsilatların kayıt dışı kalmasının önüne geçmek, mevzuata aykırı borç verme işlemlerini engellemek ve fiş veya faturaların, satış yapılan kişilerden farklı kişiler adına düzenlenmesi gibi suiistimallerin önüne geçmektir. Yeni nesil cihazların kullanımıyla, eski nesil ödeme kaydedici cihazların belirli bir takvim dahilinde devre dışı bırakılması ve EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazların yaygınlaştırılması planlanmaktadır.
ZORUNLU DÖNÜŞÜM SÜRECİ
Bakanlığın 30 Aralık 2023'te yayımlanan tebliği ile dönüşüm sürecinin en geç 1 Temmuz 2024’e kadar tamamlanması kararlaştırıldı. Bu tebliğ ile birlikte, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden banka kartlarıyla ödeme kabul edilmesinin zorunlu hale getirilmesi de sağlandı. Bakanlık, bu sürecin takip edilmesi ve uygulanması noktasında sıkı denetimler gerçekleştirecek.
BANKALARA VE MÜKELLEFLERE YÖNELİK İLETİŞİM
Hazine ve Maliye Bakanlığı, seyyar EFT-POS cihazlarının mükellefler tarafından kullanılmaya devam ettiğini tespit ettikten sonra, tüm banka ve ödeme kuruluşlarına bir yazı göndererek, geçmişte hatalı olarak verilen seyyar EFT-POS cihazlarının kullanımına son verilmesi gerektiğini vurguladı. Yazıda, mükelleflerden bu cihazların geri alınması ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar veya güvenli mali uygulama sistemi bulunan cihazların verilmesi talep edildi.
Bakanlık, denetimler sırasında yasak olmasına rağmen seyyar EFT-POS cihazı kullandığı belirlenen mükelleflere SMS ve mektup göndererek, bu cihazların kullanımına son verilmesini, banka ya da ödeme kuruluşlarına iade edilmesini istedi. Ayrıca, mükelleflere yeni nesil ödeme kaydedici cihazların temin edilmesi ve bunlar üzerinden banka kartlarıyla ödeme kabul edilmesi gerektiği hatırlatıldı.
CEZAİ YAPTIRIMLAR
Yapılan denetim ve kontroller sonucunda, yasak seyyar EFT-POS cihazlarını kullanmaya devam eden mükelleflere, bilanço esasına göre defter tutanlara 20 bin lira, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara ise 10 bin lira ceza kesilecektir. Ayrıca, eski cihazları mükelleflerden geri almayan banka ve ödeme kuruluşlarına 200 bin lira ceza uygulanacaktır. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden banka kartlarıyla ödeme yapılmasına imkan tanımayan mükelleflere de, her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere 20 bin lira veya 10 bin lira ceza verileceği ifade edilmektedir.
BAKAN ŞİMŞEK: "KAYIT DIŞI EKONOMİ İLE MÜCADELE SÜRECEK"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında atılan adımların önemine dikkat çekerek, vergide adaletin sağlanması, kayıt dışı alanların ortadan kaldırılması ve vergiye uyum düzeyinin artırılması için kararlı bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Şimşek, "Hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesi, mükelleflerden bu cihazların alınması ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesi, kayıt dışı ile mücadelede kritik öneme sahiptir. Bu değişimi gerçekleştirmeyen mükellefler ile banka ve ödeme kuruluşlarına gerekli cezalar kesilecektir. Bakanlığımız, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlılıkla ve sürekli olarak devam edecektir" ifadelerini kullandı.