Yozgataraç sahiplerini de yakından ilgilendiren bu yeni sistem, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu hale getirildi. 1 Ocak 2025 itibarıyla TTB sistemini taktırmayan araçlar trafiğe çıkamayacak ve trafik cezalarıyla karşılaşacak.

Araç (3)

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını engellemek ve vergi kaybını önlemek amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından geliştirilen yerli ve milli Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin (UTTS) altyapı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla, akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükellefi kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak olan UTTS, araç plakalarını otomatik olarak tanıyarak fiş ve faturalarda bu plaka bilgisinin yer almasını sağlayacak. Böylece, plaka bilgilerinin sisteme elle girilmesi sonucu oluşan usulsüz fatura uygulaması sona erecek.

HANGİ TAŞIT TİPLERİ UTTS KAPSAMINDA?

UTTS Tebliği'ne göre, en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) takmaları gerekecek. Bireysel taşıt sahipleri ise UTTS'ye gönüllü olarak kaydolabilecekler.

Vali Özkan açıkladı: 18 okul eğitime hazır! Vali Özkan açıkladı: 18 okul eğitime hazır!

Araç (1)

SADECE VERGİ MÜKELLEFLERİNE ZORUNLU

UTTS, medyada yer alan bazı haberlerdeki iddiaların aksine, herkes için değil, sadece akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükellefleri için zorunlu olacak. Vergi mükellefi kişi ve kuruluşların, işte kullandıkları taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi'ni (TTB) 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırmaları gerekecek. Ayrıca, akaryakıt harcamalarını vergi indirimine konu edebilmek için UTTS kapsamında düzenlenen satış fişlerini beyan etmeleri zorunlu olacak.

29 MİLYON TAŞITTAN 8 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR

ürkiye'de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıt bulunuyor. Bu taşıtların yaklaşık 8 milyonu, akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet veriyor.

Araç (2)

VERGİ KAYBINI ÖNLEYECEK

Mevcut sistemde, akaryakıt satışı sırasında plaka bilgisi istasyon görevlisi tarafından elle giriliyor. Bu durum, akaryakıt alımı yapan taşıta ait olmayan bir plakanın sisteme işlenerek usulsüz fatura oluşturulmasına olanak tanıyor. Mevcut sistemdeki bu boşluktan faydalanan bazı mükellefler, oluşturulan usulsüz faturaları gider olarak göstererek vergiden düşüyor. Bu durum her yıl yaklaşık 15 milyar TL vergi kaybına yol açıyor. UTTS, plaka bilgisinin sisteme otomatik olarak girişini sağlayarak elle girilmesini engelleyecek ve vergi kaybını önleyecek.

Kaynak: Haber Merkezi