Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Geleceğe Nefes" ağaçlandırma projesi kapsamında Yozgat’ta son 20 yıl içinde önemli bir başarıya imza atıldı.
111 milyar 77 milyon 623 fidanın toprakla buluşması sağlanan Yozgat’ta ormanlık alan olarak Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan orman varlığı haritasına göre yüzde 20 olarak belirlendi.
Yozgat’ta gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmaları, hem çevre bilincinin artırılması hem de orman varlığının zenginleştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirten Tarım Bakanlığı yetkilileri, “Tarım ve Orman Bakanlığı, Geleceğe Nefes Projesi ile Türkiye’nin yeşil dokusunu güçlendirmeyi ve çevreyi korumayı sürdürecek” ifadelerini kullandı.
GELECEĞE NEFES PROJESİ NEDİR?
Geleceğe Nefes Ağaçlandırma Projesi, iklim değişikliği ile mücadele ve ormanların sürdürülebilir kullanım kapasitesinin artırılması amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bir seferberlik olarak dikkat çekiyor. Proje, 7'den 70'e tüm vatandaşların katılımıyla, çevre kirliliği nedeniyle bozulan ekosistem, iklim değişikliği, orman yangınları ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi küresel sorunlara karşı ortak bir çözüm üretmeyi hedefliyor.
Proje kapsamında, her yıl 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, eş zamanlı olarak fidan dikim etkinlikleri düzenliyor. 2019 yılında başlatılan bu seferberlik, ülke genelinde büyük ilgi görmekte ve her geçen yıl daha geniş katılım sağlanmaktadır.
Türkiye, orman varlığını artırmak için yoğun çaba harcıyor. 2023 itibariyle ormanların ülke yüzölçümündeki oranı yüzde 29’dan yüzde 30’a çıkarılmayı hedefleniyor. Ayrıca, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda karbon yutak alanlarını artırmaya yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Bu kapsamda Orman Genel Müdürlüğü, yılda ortalama 300 milyon fidan dikmeyi sürdürüyor.
Geleceğe Nefes Projesi, devletin yanı sıra, gerçek ve tüzel kişilerin maddi ve iş gücü desteğiyle de güç buluyor. Türkiye’de benzeri bulunmayan bu dev ağaçlandırma hareketi, çevresel farkındalık yaratmanın yanı sıra, biyolojik çeşitliliği artırarak erozyon kontrolüne katkı sağlıyor ve orman ekosistemlerini güçlendiriyor.