Yetersiz uyku alan bireylerde unutkanlık ve odaklanma güçlükleri daha sık görülüyor. Genç yaşlarda önemsenmeyen uyku yetersizliği, ileri yaşlarda ciddi sorunlar olarak geri dönebiliyor.
ABD’DE YAPILAN ARAŞTIRMADA BEYİN YAŞLANMASI İLE UYKU KALİTESİ ARASINDA BAĞLANTI BULUNDU
ABD merkezli "Neurology" tıp dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, düşük kaliteli uyku yaşamın ilerleyen dönemlerinde beynin hızlı yaşlanmasına neden olabilir. Araştırmacılar, düşük uyku kalitesinin beynin yaşını etkileyebileceğini 15 yıl süren çalışmalar sonucunda ortaya koydu.
15 YIL BOYUNCA 600 KİŞİ DEĞERLENDİRİLDİ
Araştırmada, 15 yıl boyunca ortalama yaşları 40 olan yaklaşık 600 kişi uyku alışkanlıkları açısından takip edildi. Katılımcılara uykuya dalma güçlüğü, gece boyunca sık uyanma veya erken uyanma gibi sorular yöneltilerek uyku kaliteleri değerlendirildi.
SAĞLIKSIZ UYKUNUN 6 ÖZELLİĞİ BELİRLENDİ
Beş yıl sonra, katılımcılar sağlıksız uykunun altı özelliğini belirlemek üzere ikinci bir ankete katıldı. Sağlıksız uyku belirtileri arasında kötü uyku kalitesi, gündüz uykulu olma hali, uykuya dalmada ve uykuda kalmada zorluk, erken uyanma ve kısa uyku süresi yer aldı.
KATILIMCILAR UYKU ALIŞKANLIKLARINA GÖRE GRUPLANDIRILDI
Katılımcılar, sahip oldukları uyku alışkanlıklarının sayısına göre düşük, orta ve yüksek olmak üzere üç gruba ayrıldı. 10 yıl sonra, araştırmacılar MRI ve diğer yöntemlerle katılımcıların beyin yaşlarını ölçtü.
SAĞLIKSIZ UYKU ALIŞKANLIKLARI BEYNİN YAŞINI 2,6 YIL ARTIRIYOR
Sağlıksız uyku alışkanlıklarına sahip "yüksek grup"taki katılımcıların beyin yaşı, düşük gruptakilerden ortalama 2,6 yıl daha yaşlı bulundu. Orta grubun beyin yaşının ise düşük gruba göre 1,6 yıl daha ileri olduğu saptandı.
UYKU SORUNLARINI ÖNLEMEK İÇİN ERKEN YAŞLARDA ÖNLEM ALINMALI
California Üniversitesi’nden araştırmacı Prof. Dr. Kristine Yaffe, uyku sorunlarını erken yaşlarda ele almanın önemine dikkat çekerek, düzenli uyku programı sürdürme, egzersiz yapma, yatmadan önce kafein ve alkolden kaçınma gibi alışkanlıkların beyin sağlığı açısından faydalı olduğunu belirtti.
YETERSİZ UYKU BEYİN YAŞLANMASIYLA İLİŞKİLİ BULUNDU
Araştırmacılar, çalışmalarının yetersiz uykunun doğrudan beyin yaşlanmasını hızlandırdığını kanıtlamadığını, ancak ikisi arasında önemli bir ilişki olduğunu vurguladı.
UYKU BOZUKLUKLARI ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİYOR
Çok fazla veya çok az uyuyan bireylerde tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, koroner kalp hastalığı ve felç gibi sağlık sorunlarının görülme riskinin arttığı araştırmalarda ortaya konuluyor.