Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, anız yakmanın zararları hakkında çiftçilere uyarıda bulundu.
Başkan Açıkgöz, “Ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi ilimizde de özellikle mayıs-ekim ayları arasında meydana gelen anız yangınları, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın fiziksel, biyolojik ve kimyasal yapısını bozmakla birlikte yerleşim yeri yangınlarına, orman alanlarımızın yanmasına, çevre ve hava kirliliğine sebep olmaktadır.

Başkan Açıkgöz’den Anız Uyarısı1

Güvenli gıdaya ulaşmanın ve dolayısı ile tarımın ehemmiyetini son yıllarda daha iyi anladık. Bu sebeple gelecek nesillere bırakabileceğimiz en kıymetli miras şüphesiz ki topraktır. Anız yakarak geçim kaynağınız olan toprağı fakirleştirip çocuklarımızın geleceğini karartmayın” dedi.
Üreticilere ve vatandaşlara uyarıda bulunarak orman yangınlarına dikkat çeken Açıkgöz, orman yangınlarının büyük zararlara yol açtığını, can ve mal kaybına neden olduğunu belirtti.

Açıkgöz, anız yakılmaması, ormanlık alanlarda sigara izmaritlerinin yol kenarlarına atılmaması, cam parçalarının etrafa atılmaması, ormanlık alanlarda ateş yakılmaması hakkında üreticileri ve vatandaşları yapılan toplantılarla, sosyal medya aracılığı ile ve medya mensupları aracılığı ile her platformda bilgilendirmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Başkan Açıkgöz’den Anız Uyarısı2

ANIZ YAKMANIN ZARARLARI

Modern tarım tekniğinde anızı yakmak son derece yanlış bir yöntemdir. Yakma sonucu karşılaşılan zararların çoğunu telafi etmek mümkün değildir. Anız yakmakla doğan zararları sıralarsak konunun önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Karısını bıçakladı... Savunması pes dedirtti! Karısını bıçakladı... Savunması pes dedirtti!

Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Bu durum toprakları daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma getirmektedir.

Sap ve Anızların Yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon (C) ve azotun (N) kaybı da artmaktadır. Mesela bir dönüm arazide 300 kilogram sap yandığında 1,5 kilogram saf azot kaybı meydana gelmektedir. Bu miktar ise ancak 7 kilogram şeker gübresi dediğimiz Amonyum sülfatı araziye vererek yeniden kazanılabilir.

Başkan Açıkgöz’den Anız Uyarısı3

Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan küçük canlıları öldürmesidir. Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve HUMUS dediğimiz şekle dönüşür. Yapılan araştırmalarda; anız yakma ile küçük canlıların mikro organizmaların yüzde 70’inin zarar gördüğü bunun da verimi düşürdüğü ortaya konulmuştur.

Anız yakımı ile ilk yılda kök çürüklüğü hastalığında azalma olduğu ancak ikinci yıl bu hastalığın daha da arttığı görülmüştür.

Anızların yakılmasının en önemli zararlarından birisi de, toprağı su ve rüzgâr erozyonuna da hassas bir duruma getirmesidir. Çünkü anız yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller; yüzey akış hızını azaltır, toprağa sızmasını sağlar. Böylece erozyonu önler.

Başkan Açıkgöz’den Anız Uyarısı

Anızların yakılmasıyla hayvan yemi olarak kullanılmasından başka, birçok yararı olan sap saman yok edilmektedir.

Anız yangınları sırasında havanın kirlenmesi yanında, yükselen dumanlar zaman zaman karayollarında görüşü azaltmakta, bu durumda trafik kazalarıyla can ve mal kaybına neden olmaktadır.

Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir.

Anız yakımı doğal dengeyi de bozmaktadır. Yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yaban hayvanı(kuş, tavşan, tilki, çakal, yılan vesaire) yuvalarını terk etmekte veya ölmektedirler.

Muhabir: Yasin Nazım Kayhan