Milletvekili Abdulkadir Akgül, komisyonda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesinin görüşmelerini yakından takip ettiklerini belirtti.

Akgül, komisyon görüşmelerinde söz alarak, esnaf ve sanatkârların Bağkur primlerinin 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesi talebini gündeme getirdi.

Akgül, “Esnaf ve sanatkârlarımız, ülkemizin lokomotif gücüdür. Onların yanında olmaya devam edeceğiz. Bu konuda taleplerini her platformda dile getirmeye ve çözüm üretmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Esnafın Türkiye ekonomisindeki önemli rolünü vurgulayan milletvekilleri, hükümetin esnafın beklentilerine duyarlı olduğunu ve bu taleplerin takipçisi olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Esnaflarımız Ülkemizin Lokomotif Gücüdür6

BAKAN SUNUM YAPTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçelerine ilişkin sunum yaptı.

Kovid-19 salgınıyla hız kazanan uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modellerinin çalışma hayatının bir gerçeği haline geldiğini söyleyen Bakan Işıkhan, söz konusu çalışma modellerinin sağladığı fırsatlarla birlikte iş güvencesi ve çalışan hakları konularında yeni düzenlemelere de ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Işıkhan, birçok ülkenin, çalışma hayatındaki yeni modellerin getirdiği fırsat ve zorlukları dengelemek üzere mevzuat altyapısını oluşturmak için kapsamlı araştırmalar yaptığına dikkati çekerek Bakanlığın da benzer araştırmaları, işçi ve işverenler, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve akademiyi dahil ederek yürüttüğünü ifade etti.

İhtiyaç duyulan nitelikte iş gücünün ülkeye çekilmesi ile göçmen işçilerin sosyal haklarının korunması, entegrasyon süreçlerinin geliştirilmesi ve istihdam verimliliğinin artırılması gibi konuların devletlerin öncelikleri arasında olduğunu belirten Bakan Işıkhan, bakanlık olarak, küresel iş gücü hareketliliğine uyum sağlamak ve yabancı iş gücünden daha etkin şekilde yararlanmak amacıyla çalışma izinleri ve uluslararası iş gücü politikalarında yeni düzenlemeler yaptıklarını kaydetti.

Esnaflarımız Ülkemizin Lokomotif Gücüdür5

“KALICI REFAHA ULAŞMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ”

Işıkhan, artan eşitsizlikler ve yoksulluğun dünya genelinde sosyal güvenlik ağlarının güçlendirilmesini, düşük gelirli çalışanlara yönelik destekleyici politikaların artırılmasını zorunlu hale getirdiğine vurgu yaparak, "Türkiye olarak biz de çalışanlarımızın yaşam kalitesini ve refah seviyesini artırmayı ve gelir dağılımındaki adaletsizlikleri azaltmayı temel hedeflerimiz arasında tutuyor, özellikle düşük gelirli kesimleri koruma altına alan programlarımızı güçlendirmek için çalışıyoruz. Bakanlık olarak, iş gücü piyasamızın insana yakışır işler üretmeye devam etmesi, sosyal güvenlik sistemimizin daha kapsayıcı ve daha dayanıklı hale gelmesi ve kalıcı refaha ulaşmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmekteyiz" ifadelerini kullandı.

6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki işveren ve çalışanları koruyacak birçok tedbiri hayata geçirdiklerini hatırlatan Bakan Işıkhan, bu kapsamda 21 milyar liraya ulaşan harcama yaptıklarını söyledi.

Esnaflarımız Ülkemizin Lokomotif Gücüdür3

“SENDİKALAŞMA ORANININ ARTIRILMASINA ÖNEM VERİYORUZ”

Işıkhan, tüm sendikaları desteklediklerini ve sendikalaşma oranının artırılmasına önem verdiklerini belirterek 2013'te yüzde 9,21 olan işçilerin sendikalaşma oranının, bu yıl yüzde 14,80'e, 2002'de yüzde 47,94 olan memurların sendikalaşma oranının ise bu yıl yüzde 75,18'e yükseldiğine de değindi.

Bakan Işıkhan, 2002'de 184 lira olan asgari ücretin, reel olarak yüzde 254 artırılarak bu yıl net 17 bin 2 lira olarak uygulandığını anımsatarak, aralık ayında, 2025 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağını, herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ettiklerini ifade etti.

Işıkhan, 2016'da başlattıkları Asgari Ücret Desteğini, 2024 yılı için aylık 700 liraya yükselttiklerini de aktararak bu yılın ilk 8 ayında 1,5 milyon iş yerine yaklaşık 34 milyar lira asgari ücret desteği verdiklerini söyledi.

Memur ve memur emeklilerine bu yıl verilen ve gelecek yıl verilecek zam oranlarını hatırlatan Işıkhan, geçtiğimiz temmuz ayında yapılan zamlarla, en düşük devlet memuru aylığının 39 bin 177 liraya yükseltildiğini, Aralık 2002 ila Temmuz 2024 döneminde en düşük memur maaşındaki reel artışın yüzde 279'a ulaştığını kaydetti.

Bakan Işıkhan, "Çalışanlarımızı enflasyona karşı koruma ve onlar için kalıcı refah sağlama prensibimizi, kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Esnaflarımız Ülkemizin Lokomotif Gücüdür2

“ULUSAL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ STRATEJİ BELGESİ'Nİ OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”

Bakanlığın önemli çalışma alanlarından birinin de insana yakışır işler oluşturmak, çalışma şartlarını iyileştirerek iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak olduğunu belirten Işıkhan, şöyle devam etti: "Ülkemizin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki vizyonunu ortaya koyacak Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Strateji Belgesi'ni oluşturmak için çalışmalara başladık. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin 2025 yılında toplanması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Tüm bunlarla beraber geleceğimiz olan çocuklarımız ve gençlerimiz için okul öncesinden başlamak üzere iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleşmesi amacıyla kapsamlı bir süreç başlatacağız."

Esnaflarımız Ülkemizin Lokomotif Gücüdür

“İŞ POZİTİF PROGRAMI İLE 700 BİN KADINI İSTİHDAMA KAZANDIRDIK”

Kadın istihdamında ciddi atılım gerçekleştirdiklerini belirten Işıkhan, "İş Pozitif" programı aracılığıyla bu yıl 700 bin kadını istihdama kazandırdıklarını aktardı.

Geçen yıl istihdamda ve iş gücüne katılımda görülen artış eğiliminin bu yılın ilk yarısında da devam ettiğini, istihdamın uyguladıkları kararlı politikalar sayesinde bu yıl eylül ayında tarihin en yüksek seviyelerine ulaştığını kaydeden Işıkhan, şunları söyledi: "Eylül ayı itibarıyla son bir yılda iş gücümüz 1 milyon 72 bin artarak 35,9 milyon, istihdamımız 1 milyon 129 bin artarak 32,8 milyon, işsiz sayımız 57 bin azalarak 3,1 milyon ve işsizlik oranımız 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 olmuştur. Son 17 aydır tek hanelerde olan bu oran, Orta Vadeli Program hedeflerimiz ile uyumlu bir şekilde seyretmektedir. Önümüzdeki 3 yıllık süreçte istihdamı yıllık ortalama 758 bin kişi artırmayı ve iş gücüne katılım oranlarında öngörülen artışa rağmen işsizlik oranını tek haneli seviyelere kalıcı olarak düşürmeyi hedefliyoruz."

Işıkhan, Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) bu yıl ocak-ekim döneminde 1 milyon 190 bin 947 kişinin özel sektörde istihdamına aracılık ettiğine dikkati çekerek kurumun, 2002'den bu yana hem kamu hem de özel sektörde 14,7 milyon kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiğini belirtti.

AÇIK İŞ KAPISI

İŞKUR'un mobil uygulamasını devreye alacaklarını kaydeden Işıkhan, işverenlerin engelli ve eski hükümlü çalıştırma yükümlülüğünün takibi için kullanılan aylık işgücü çizelgesi verilmesi zorunluluğunu kaldırarak Çalışan Bildirim Sistemi'ni, İŞKUR Eşleştirme Sistemi'ni ve internetten yayınlanan iş ilanlarını tek bir platformda toplayacak "Açık İş Kapısı"nı kuracaklarını söyledi.

Bakan Işıkhan, gençlerin ve engellilerin kendilerine sunulan hizmetleri tek kanaldan takip edebilecekleri "İŞKUR Gençlik Platformu" ile "İŞKUR Engelli Platformu"nu da yakında hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

Esnaflarımız Ülkemizin Lokomotif Gücüdür1

“MESLEKİ YETERLİLİK BELGELERİ İLE ÇALIŞMA HAYATINA 2,8 MİLYONDAN FAZLA BELGELİ İŞ GÜCÜ KAZANDIRDIK”

Mesleki Yeterlilik Sistemi ile eğitim ve istihdam arasındaki bağı güçlendirmeye devam ettiklerine vurgu yapan Işıkhan, şöyle devam etti: "Yürürlükte olan meslek standardı sayısında 914'e, ulusal yeterlilik sayısında 684'e ulaştık. Kasım 2024 itibarıyla toplam ulusal meslek standardı sayısı 1403'e ulaştı. Bu bakımdan, 2024 hedefi olan 1350'yi geçtik. Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni 216 meslekte zorunlu hale getirdik. Verilen Mesleki Yeterlilik Belgeleri ile çalışma hayatına 2,8 milyondan fazla belgeli iş gücü kazandırdık."

Sosyal güvenlik sisteminin daha kapsayıcı, daha kaliteli ve etkin hizmet sunan, yeni çalışma modelleriyle uyumlu ve mali sürdürülebilirliği güçlü bir yapıda olması için çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Işıkhan, "2002 yılında SGK gelirlerinin, giderlerini karşılama oranı yüzde 71,5 iken 2024 yılı sonunda yüzde 95,7 olarak, prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılama oranı 2002 yılında yüzde 60,9 iken 2024 yılı sonunda yüzde 74,8 olarak, 2002 yılında SGK açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya oranı ise yüzde 2,2 seviyesinde iken 2024 yılı sonunda yüzde 0,39 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülmektedir" ifadelerini kullandı.

Işıkhan, prim teşviki, destek ve indirim uygulamalarıyla 1 Ocak 2023 ila 31 Ağustos 2024 tarihlerinde 2 milyon 41 bin iş yerine 13 milyon 276 bin sigortalıdan dolayı yaklaşık 441 milyar lira destek sağladıklarını kaydetti.

Sosyal güvenlik kapsamının yüzde 99 seviyesine ulaştığını aktaran Işıkhan, 2002'de 12 milyon olan aktif sigortalı sayısının, 2024 yılı ağustos ayı itibarıyla yüzde 108 artışla 25 milyona ulaştığını söyledi.

2002'de yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam oranının bu yıl ikinci çeyrek verilerine göre, yüzde 26,25 olarak gerçekleştiğini belirten Işıkhan, bu oranı yeterli görmediklerini ve daha düşük seviyelere indirmek için çalışmalara devam ettiklerini anlattı.

“SGK’NIN 166, 7 MİLYAR LİRA ALACAĞINI YAPILANDIRDIK”

Işıkhan, son yaptıkları yapılandırma uygulaması kapsamında, SGK'nin 166,7 milyar lira alacağının yapılandırıldığını, kasım ayı itibarıyla bu alacağın 46 milyar liradan fazlasının tahsil edildiğini bildirdi.

En düşük emekli aylığını temmuz ayında 12 bin 500 liraya yükselttiklerini anımsatan Bakan Işıkhan, en düşük emekli aylığı uygulamasının, prim ödeme günü ve prim miktarına bağlı olarak daha düşük seviyeden aylık alan emeklilerin aylıklarının yükselmesini sağladığını ve emeklilerin çok azının bu seviyeden aylık aldığını ifade etti.

Işıkhan, 2002'den bu yana en düşük emekli aylıklarında bayram ikramiyeleriyle birlikte reel olarak yüzde 78 ila yüzde 631 oranında artış sağlandığına dikkati çekerek, "Yılbaşında sosyal güvenlik sistemimizin aktüeryal dengesini de gözeterek, bütçemiz doğrultusunda emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların, aylık 600 lira GSS primi ödeyerek ailece sağlık hizmetlerinden yararlanabildiklerini hatırlatan Işıkhan, "Ağustos ayı itibarıyla bu kapsamda ödeme gücü olmayan 6,1 milyon kişinin GSS primini devletimiz karşılamıştır. 2024 yılı sonu itibarıyla toplam ödemenin 103,9 milyar lira olacağı öngörülmektedir" ifadesini kullandı.

“2024 EKİM SONU İTİBARIYLA 8 BİN 724 İLACIN GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALINDI”

Işıkhan, 2000'li yılların başında bedeli ödenen ilaç sayısı 3 bin 986 iken, 2024 ekim sonu itibarıyla 8 bin 724 ilacın geri ödeme kapsamında olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

AK Parti Heyetinden Yozgat İl Tarım Müdürlüğü’ne ziyaret AK Parti Heyetinden Yozgat İl Tarım Müdürlüğü’ne ziyaret

"2024 yılı içerisinde 401 adet ilaç geri ödeme kapsamına alınmış olup bunun 44 adedi kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardandır. Önümüzdeki dönemde, ilaç kullanımında bilinç oluşturmak ve ilaç ile tedavi masraflarını daha etkin hale getirmek için tedbirler alacağız. Sağlık hizmetlerinin basamaklarının doğru ve verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla teşvik mekanizmalarını geliştireceğiz. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin geri ödemelerinde, hizmet sağlayıcılarının davranışları ve risk faktörleri doğrultusunda denetim modellerini güçlendirmeyi sürdüreceğiz."

Bakan Işıkhan, bakanlık ile bağlı ve ilgili kuruluşların 2025 yılı bütçe teklifleri hakkında şu bilgileri paylaştı: "Bakanlığımızın 2025 yılı toplam bütçe teklifi, 865 milyar 536 milyon 500 bin liradır. Bakanlık merkez ve yurt dışı teşkilatı harcamaları için 4 milyar 382 milyon 72 bin lira bütçe teklif edilmiştir. Bütçemizden Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına 760 milyar 999 milyon 628 bin lira, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğüne 100 milyar 154 milyon 800 bin lira olmak üzere, 2025 yılında toplam 861 milyar 154 milyon 428 bin lira kaynak aktarılması öngörülmektedir. Merkezi yönetim bütçesi içerisinde yer alan ve bakanlığımızın ilgili kuruluşu olan Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığının bütçe büyüklüğü ise gider bütçesi 229 milyon 68 bin lira, gelir bütçesi 227 milyon 68 bin lira, net finansman 2 milyon liradır."

Muhabir: Alpaslan Demir