Yozgat’ta yıllardır aktarlık yapan Fahri Yenice, ’gribe iyi gelir’ dediği ürünlerin başında ıhlamurun yer aldığını söyleyerek, “Bu senede vatandaşların tercihi oldu” dedi.
Soğuk havaların ve kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamur, havaların soğumaya başlaması ile vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Soğuk algınlığı, grip gibi birçok hastalığa faydalı olan ıhlamurun kilosu bin ila bin 300 lira arasında satışa sunuluyor.
Genelde vatandaşlara önerdikleri çayların başında ıhlamur geldiğini dile getiren aktar Fahri Yenice, “Kuşburnu çayımız, tarçın, zencefil ve gül hatmi çiçeği var. Birbirleriyle benzer bitkiler olduğu için hem karışım olarak içilen çaylardır hem de ayrı ayrı tek başına kaynatılıp, tüketilebilecek bitkilerdir. Özellikle şu gribe iyi gelir dediğim ürünlerin başında ıhlamur geliyor. Hem sakinleştirir hem grip, nezle gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Hem de vücutta detoks özelliği taşır. Antioksidan içerikli bir çaydır. Ihlamur yanında C vitamini içerikli kuşburnunu öneriyoruz. Ekinazyanın da mikrop kırıcı özelliği olduğu için bu üç bitkiyi başa koyabiliriz. Bu üç ürünü karıştırdığımızda oluyor. Ayrıca öksürükte ve boğazda enfeksiyon olma durumunda içine gül hatmi çiçeğini de mutlaka bulunduruyoruz. Ihlamur bu yıl pahalı, kilosu bin ila bin 300 lira arasında. 100 gramı 130 lira gibi bir rakama satıyoruz” diye konuştu.
IHLAMURUN FAYDALARI NELERDİR?
Ihlamur, ıhlamur ağacının yaprak, çiçek ve kabuklarının kurutulması ile elde edilebileceği gibi aktardan kurutulmuş olarak ya da marketlerden poşet çay olarak da satın alınabilir. Ihlamur kurutmak isteyenler, ıhlamur çiçeklerini ve yapraklarını, dal ile birleştiği noktadan koparabilir. Koparılan yaprak ve çiçekler, gölge bir alanda bez üzerine bırakılarak kurutulabilir. Kurutulan bitki en geç bir yıl içinde tüketilmelidir. Ihlamur faydaları açısından son derece geniş bir yelpazede kullanılabilir. Ihlamur çayı faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Stresli bir günün ardından tüketilen ıhlamur çayı, içeriğindeki uçucu yağların etkisiyle kişinin vücudunun ve zihninin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Strese bağlı olarak ortaya çıkan akne, sedef gibi bazı cilt rahatsızlıklarının iyileşmesini destekleyebilir.
Solunum yollarına ait enfeksiyonlarda oluşan boğaz akıntısının yumuşatılmasında etkilidir. Bal ile birlikte hazırlandığında boğaz bölgesinde oluşan rahatsızlığın giderilmesinde daha etkili olduğu bilinir.
Bazı rahatsızlıklarda oluşan öksürüğün azaltılmasında etkili olduğu düşünülür.
Yemeklerden sonra tüketildiğinde hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi şikayetlerin oluşmasını önleyebilir.
Ihlamur çayı, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.
Limon ile birlikte tüketildiğinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur.
Uykusuzluk problemi olan kişilerin akşam saatlerinde ıhlamur çayı tüketmeleri durumunda uykuya daha kolay daldığı bilinir.
Vücutta oluşan toksinler, şişkinlik ve ağrı gibi belirtilere yol açabilir. Ihlamur çayının ödem atımına yardımcı özelliği, kişinin daha fazla idrara çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca terleme sıklığını da artıran ıhlamur çayı, bu özellikleriyle ödemin ve toksinlerin vücut dışına atılmasına yardımcı olabilir.
Ihlamur çayı, soğuk havalarda kişinin ısınmasına yardımcıdır. Soğuk havalarda ıhlamur çayı tüketilmesi durumunda kişinin ısınması kolaylaşabilir.
Cilt yüzeyinde oluşan leke ve kırışıkların giderilmesinde etkili olabilir. Bunun için önceden hazırlanan ve soğutulan ıhlamur çayının masaj yaparak cilde uygulanması gerekir.
Ihlamur çayı, saç bakımında da etkilidir. Duş sırasında ıhlamur çayının saçlara ve saç derisine uygulanması, saçların daha parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olabilir.
Ihlamur çayı, soğutulduktan sonra bir pamuk yardımıyla göz kapaklarının üzerine konulduğunda göz altı morluklarının azalmasını sağlayabilir. Bunun için ıhlamur çayına batırılan pamuğun göz kapağı üzerinde yaklaşık 15 dakika boyunca bekletilmesi gerekir. Bu işlem göz çevresindeki bakterilerin de azalmasını sağlayabilir.
IHLAMUR NEYE İYİ GELİR?
Ihlamur, özellikle hastalık mevsimlerinde ve kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi hastalıkların semptomlarını hafifletmeye, rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltmaya ve bağışıklığı destekleyerek hastalıklara karşı vücudun direncini artırmaya yardımcıdır.
Migren (baş ağrıları) ağrılarına iyi gelir, uykusuzluk sorununu giderir. İdrar kaçırma problemlerine yardımcı olur, romatizma ağrılarını yatıştırır, öksürük kesicidir ve bronşit semptomlarını hafifletir.
IHLAMURUN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Çoğu bitkisel çaylar gibi ıhlamur da potansiyel yan etkiler taşıyabilir. Ihlamur çayı genel olarak güvenli olmasına rağmen, hipotansif etkileri nedeniyle tansiyonu düşük olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır. Buna duruma ek olarak ıhlamur çayı, tansiyonu düşürebilecek olan diğer bitkilerle birlikte kullanılmamalıdır.
Nadir durumlarda ıhlamur tüketiminde kurdeşen ve alerjik reaksiyonlar da ortaya çıkabilir. Yine nadiren uzun süre tüketilen ıhlamur çayı kalp kasına zarar verebilir.
Ihlamur kan dolaşımındaki lityum seviyelerini artırabilir, lityum alan kişiler sağlık uzmanlarına ıhlamur çayı içmenin güvenli olup olmadığını sormalıdırlar. Hamile veya emziren kadınlar ve kalp hastalığı olan kişiler de ıhlamur tüketiminde doktor onayı almalıdır. Ihlamurun uyuşukluk yapması da muhtemeldir. Bu nedenle çok fazla ıhlamur çayı tüketildiğinde araba kullanımı veya ağır makine kullanımı önerilmez.
IHLAMUR ÇAYI NASIL YAPILIR?
Bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir.
Ayrıca ıhlamur çiçeğinin soğuk infüzyonu, sıcak yaz günlerinde canlandırıcı bir etkiyle susuzluğu giderebilir. Menopozla ilgili hafif sıcak basmaları için de kullanılır.
1 avuç taze ıhlamur çiçeğini 1 litre suyla birleştirerek soğuk suda ıhlamur çiçeği infüzyonu yapılabilir. Fiziksel egzersiz veya masajdan sonra soğuk ıhlamur çayı, çözünmüş atık ürünlerin atılımını vücudun temizlenmesini destekler.