YOBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü genç akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Metin Yalvaç, CERN bünyesinde yer alan DRD5-Kuantum Algılama Dedektör Ar-Ge İş Birliği ekibine kabul edildi. Proje, Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Kadir Saygın ve Doç. Dr. Erdem Elibol yürütücülüğünde gerçekleştirilecek.

Yeni Projeye Imza Atıldı (4)-1

CERN DRD5 İş Birliği Yönetim Kurulu, Ar-Ge önerisini oy birliğiyle kabul etti. Proje ekibinde YOBÜ’den Dr. Öğr. Üyesi Metin Yalvaç’ın yanı sıra ODTÜ’den Prof. Dr. Ali Murat Güler, Düzce Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Tekin, Öğr. Gör. Dr. Tuna Demirci, Arş. Gör. E. Eda Takgil ve doktora öğrencisi Badreddin Musatat da yer alacak.

Sırrı Süreyya Önder kalp krizi geçirdi? Son durumu nasıl? Sırrı Süreyya Önder kalp krizi geçirdi? Son durumu nasıl?

Dr. Öğr. Üyesi Metin Yalvaç, proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Nano ölçekli kuantum noktalarının üretilmesi ve optimizasyonu, dedektör sistemlerine uygulama yöntemlerinin test ve analizleri, kalorimetre modüllerinin tasarımı, yarı iletken iz sürücü alt dedektörlerinin kuantum algılamaya uygulanması, ışınım testleri ve veri analizlerinin yapılması gibi çalışmalar planlanmaktadır."

Yeni Projeye Imza Atıldı (2)-1

Yalvaç, bu çalışmaların ülkemizdeki üniversite-sanayi ekosistemine katkı sağlamasını, yüksek profilli doktora öğrencilerinin yetişmesini ve kuantum teknolojilerine dayalı Ar-Ge ekonomisinin gelişmesini hedeflediklerini belirtti.

CERN, 1954 yılında Fransa-İsviçre sınırında kurulan ve uluslararası bilimsel araştırmaların merkezi haline gelen dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı araştırma merkezi olarak tanınıyor. Türkiye, 2015 yılında CERN'e ortak üyelik statüsü kazandı. CERN'de yapılan deneylerin amacı, maddeyi oluşturan parçacıkların özelliklerini araştırmak ve bu araştırmalara olanak tanıyacak teknolojileri geliştirmektir.

CERN, 2023 yılında kuantum algılama ve teknolojilerinin yüksek-enerji parçacık fiziği dedektörlerine uygulanması amacıyla DRD5 – Kuantum Algılama Dedektör Ar-Ge İş Birliği’ni kurdu. 2024 yılında onaylanan bu iş birliği, dünya çapında 112 üniversite ve araştırma merkezinin katılımıyla aktif olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Muhabir: Alpaslan Demir