Resmi Gazete’de yayımlanan “Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile sektörde birçok yenilik hayata geçirildi.
ÜRÜN İZLEME SİSTEMİ KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
“Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kağıdı ve Alkollü İçkilerde Ürün İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği” kapsamında kullanılan Ürün İzleme Sistemi’nin kapsamı genişletildi. Üretim sırasında birim paketlere üretim tarihi ve kodlama bilgisinin basılması zorunlu hale getirilirken, üretim tarihiyle bandrol aktivasyon tarihinin uyumlu olması şart koşuldu. Ayrıca, makine çalışma testleri, ürün denemeleri ve deneme üretimleri için test bandrollerinin kullanılması gerektiği vurgulandı.
İTHALAT VE İHRACAT İÇİN YENİ ŞARTLAR
Tütün ithalatı yalnızca tütün mamulü üreten firmalar ve tütün işleme tesisi bulunanlar tarafından yapılabilecek. İhraç edilecek tütün mamullerinde ise yurt içinde piyasaya sunulan mamullerin ambalajları kullanılamayacak. Şark tipi tütün ve tütün tozu ithalatına ise tamamen yasak getirildi.
FAALİYETİNE SON VEREN TESİSLER İÇİN DÜZENLEME
Düzenlemeyle, kapanan üretim tesislerindeki makineler, ham maddeler ve bandroller için nasıl işlem yapılacağı belirlendi. Tesisin devrinde, devreden ve devralan tarafların idari para cezası ve vergi borcunun bulunmadığını belgelemeleri şartı getirildi. Vergi ve SGK borçlarını yapılandırmış firmaların devir işlemlerinde ise yapılandırma kapsamındaki tüm borçların ödenmiş olması zorunlu kılındı.
Yeni düzenlemeye göre, ürünlerin piyasaya arz edilebilmesi için başvuru ve izin koşulları revize edildi. Ürünlere ait uygunluk belgesi, üretildiği tesisin devredildiği kişi dışında başka birine devredilemeyecek. Aynı markayla piyasaya sunulacak mamuller, yalnızca aynı kategoride bir üretici veya ithalatçı tarafından piyasaya arz edilebilecek.