Rapora göre, bir okul bitirmeyenlerin yoksulluk oranı yüzde 24,7 ile en yüksek seviyede. Lise altı eğitimlilerin yoksulluk oranı yüzde 13,6, lise mezunlarında ise bu oran yüzde 7,4. Yükseköğretim mezunları ise yüzde 2,7 ile en düşük yoksulluk oranına sahip grup olarak belirlendi.

Tüik

MADDİ VE SOSYAL YOKSUNLUK ORANI YÜZDE 13,3

TÜİK tarafından yapılan hesaplamalara göre, maddi ve sosyal yoksunluk oranı yüzde 13,3 olarak belirlendi. Bu oran, hanehalkı düzeyinde sorgulanan otomobil sahipliği, tatil yapabilme, evin ısınma ihtiyacı gibi kriterlere dayanıyor. Fert düzeyinde ise, kişisel ihtiyaçların karşılanabilirliği ve sosyal faaliyetlere katılım gibi faktörler dikkate alındı. 2023 yılında yüzde 14,4 olan maddi ve sosyal yoksunluk oranı, 2024 yılı itibarıyla 1,1 puanlık bir düşüşle yüzde 13,3’e geriledi.

YOKSULLUĞUN EN DÜŞÜK SEVİYEDE OLDUĞU İLLER
Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise yüzde 4,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), yüzde 6,4 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.

yoksul iller

TÜRKİYE'NİN EN YOKSUL İLLERİ

Raporda, Türkiye'nin en yoksul illeri de dikkat çekti. Gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu iller arasında Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir yer alırken, bu iller yoksullukla mücadelede öncelikli bölge olarak öne çıkıyor.

Asgari ücrete ek zam gelecek mi? Tüm detaylar netleşmeye başladı Asgari ücrete ek zam gelecek mi? Tüm detaylar netleşmeye başladı

Yozgat’ın sıralamadaki yeri ise gösterilen haritada 7,6 ila 8,5 arasında oldu. Yozgat diğer illere  bakarak yoksulluğun daha az görüldüğü kesime girdi.

Muhabir: Emre Akses