Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa'nın 3. maddesiyle ilgili yaptığı açıklamaların ardından yeni bir değerlendirme yaptı. Kurtulmuş, geçtiğimiz günlerde Anayasa'nın bazı maddelerinin değiştirilmesi gerektiğine yönelik açıklamaları üzerine oluşan tartışmalara yanıt verdi.
KURTULMUŞ: "İLK 4 MADDE TARTIŞMAYA AÇIK DEĞİLDİR"
Kurtulmuş, yaptığı yeni açıklamada, Anayasa'nın ilk dört maddesiyle ilgili herhangi bir değişiklik düşüncesinin olmadığını vurguladı. Şu sözleri kaydetti:
"Bugüne kadar Anayasa ile ilgili konuşmaktan hep çekindim. Partiler arasında güzel bir birliktelik olursa, bizim zihnimizden geçen TBMM'de 400'ün üzerinde oyla Anayasa'nın geçmesidir. Ancak ilk dört maddeyle ilgili herhangi bir tartışma söz konusu değildir. Bu tür tartışmalar sürece zarar verir. 3'üncü maddeye yönelik tartışmalar ise tamamen algı yönetimidir."
GEÇMİŞ AÇIKLAMALARI NEYDİ?
Kurtulmuş, daha önce Gazi Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmada Anayasa'nın 3. maddesiyle ilgili farklı bir bakış açısı getirmiş ve şunları söylemişti:
"Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ifadesi doğru olsa da bu perspektiften bakıldığında değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü devletin ülkesi veya milleti olmaz; bu metin 'milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' olarak ifade edilmelidir."
Bu açıklamalar, bazı siyasi kesimler tarafından eleştirilmiş ve geniş yankı uyandırmıştı. Kurtulmuş'un yeni açıklamaları, bu eleştirileri yatıştırmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirildi.
NUMAN KURTULMUŞ KİMDİR?
1959 yılında Ordu'nun Ünye ilçesinde doğan Numan Kurtulmuş, tanınmış İslam âlimlerinden merhum İsmail Niyazi Kurtulmuş’un oğludur. Lise eğitimini İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde, lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde tamamladı. 1992 yılında iktisat doktoru unvanını aldı ve akademik kariyerini sürdüren Kurtulmuş, 2004 yılında profesör oldu.
Siyasete 1998 yılında Fazilet Partisi'nde başlayan Kurtulmuş, daha sonra Saadet Partisi Genel Başkanlığı yaptı. 2010 yılında Halkın Sesi Partisi'ni (HAS Parti) kurdu, ancak parti 2012'de AK Parti ile birleşti. AK Parti bünyesinde çeşitli görevler üstlenen Kurtulmuş, 2014 yılında Başbakan Yardımcılığı, ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptı.
2023 yılında TBMM Başkanlığına seçilen Kurtulmuş, siyasi kariyerinin yanı sıra akademik çalışmalarına da uzun yıllar devam etti. Evli ve üç çocuk babasıdır.