HTŞ’nin 27 Kasım’da başlattığı ayaklanma, Şam merkezine kadar ulaştı. Anadolu Ajansı (AA), rejimin başkentte kontrolü tamamen kaybettiğini duyurdu. Muhaliflerin Şam’ın güney banliyölerine girmesiyle birlikte Suriye ordusu birçok stratejik noktadan çekildi. Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Şam Uluslararası Havalimanı da muhaliflerin kontrolüne geçti.

Şam’daki Sednaya Hapishanesi’ni basan göstericiler, hapishanedeki mahkûmları serbest bıraktı. Reuters, Suriye ordusunun üst düzey subaylarına rejimin sona erdiğini bildirdiğini aktardı.

Reuters’in haberine göre, Devlet Başkanı Esad’ın Şam’dan ayrıldığı iddia edildi. Esad’ı taşıdığı öne sürülen bir uçağın Humus’un batısında görüldükten sonra radar izinin kaybolduğu belirtildi.

Yozgat'ta altı okulda öğrencilere trafik eğitimi verildi Yozgat'ta altı okulda öğrencilere trafik eğitimi verildi

Suriye Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, yaptığı açıklamada halkın seçeceği yeni bir yönetimle işbirliğine hazır olduğunu duyurdu. Celali, “Evimdeyim ve hükümeti devretme konusunda destek vereceğim. Devlet kurumlarının korunması çağrısı yapıyorum” dedi.

1963’te darbeyle iktidara gelen Arap Sosyalist Baas Partisi, 1970’te Hafız Esad’ın parti içi darbeyle kontrolü ele almasıyla gücünü pekiştirmişti. Hafız Esad’ın 2000’de ölümü üzerine oğlu Beşşar Esad görevi devralmıştı.

2011’de özgürlük talebiyle başlayan halk hareketleri, rejimin şiddetli müdahalesiyle iç savaşa dönüştü. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalarda, uluslararası baskılara rağmen rejim diplomatik çözümü reddetti.

27 Kasım’da başlayan yoğun çatışmalar, Halep, İdlib ve Hama’da rejimin kontrolü kaybetmesiyle hızlandı. Son olarak başkent Şam’da sokaklara dökülen halk ve muhalif grupların ilerlemesiyle birlikte, 61 yıllık Baas rejimi ve 53 yıllık Esad ailesi yönetimi sona erdi.

Kaynak: AA