Zeydîlik, İslam dünyasında, özellikle Yemen'de geniş bir takipçi kitlesine sahip olan bir mezhep olup, Zeyd b. Ali'nin öğretilerine dayanmaktadır.
Zeydîler, dini ve felsefi görüşlerini Zeyd b. Ali'nin öğretilerine uygun olarak şekillendirmişlerdir.
Zeydîlik, Şii inançlarıyla birçok ortak yön taşırken, bazı özel inançlar ve ritüeller açısından farklılık gösterir.
Ayrıca, Zeydîlik mezhebinin takipçilerine, genel olarak "Zeydî" denir, ancak Zeydîlikten türemiş olan ve "Vâsıtî" olarak bilinen bir grup da bulunmaktadır. Bu grup, Ca'feriyye mezhebine yakın bir öğretiye sahiptir.
ZEYDÎ İMAMLARI
Zeydîlikteki en belirgin farklardan biri, Zeydî fıkhının takipçileri tarafından kabul edilen imamların sıralamasıdır. Zeydîler, diğer Şii mezheplerine benzer şekilde, ilk dört İmam'ı kabul ederler. Ancak, beşinci İmam konusunda bir farklılık söz konusudur.
Zeydîler, Muhammed el-Bâkır yerine beşinci İmam olarak Zeyd b. Ali'yi kabul ederler. Zeyd b. Ali, bu inanç sisteminin hem imamı hem de kurucusudur. Zeyd b. Ali, İslam'ın erken dönemlerinde önemli bir şahsiyet olarak kabul edilir ve özellikle babası Zeynelâbidîn ve kardeşi Muhammed el-Bâkır'dan dini bilgiler alarak yetişmiştir. Zeyd b. Ali'nin öğretileri, Zeydî mezhebinin temel taşlarını oluşturur ve bu mezhebi diğer Şii mezheplerinden ayıran başlıca öğretileri şekillendirir.