Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör, çiftçilere üre gübresinin doğru kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

Güngör Çiftçileri Uyardı4

Üre gübresinin formülünün CO(NH2)2 – yüzde 46 N (azot) olduğunu belirten Güngör, "Yüzde 46 azot oranıyla en yüksek azot içeriğine sahip gübre çeşididir. Beyaz renkte, kokusuz olup, pril veya granül yapıdadır. Üre gübresi tüm bitkilerde, üretim periyodu boyunca kullanılabilir. Bitkiler, Üre azotunu doğrudan alabilirler" dedi.

Güngör Çiftçileri Uyardı5

Güngör, buğdaylarda üst gübre uygulandıktan sonra en az 15 gün yağmur yağmazsa, atılan gübrenin sadece yüzde 26’sının bitkiler tarafından alındığını, geri kalan yüzde 74’ünün ise gaz olarak havaya karıştığını vurguladı. Güngör, "Eğer üst gübre uygulandıktan sonra 1-2 gün içinde yağmur yağarsa, atılan gübrenin yüzde 96’sını bitki alır" diye ekledi.

Üre gübresinin azot kaybının yüksek sıcaklıkta arttığını ancak soğuk havanın Üre gübresi üzerindeki olumsuz etkilerinin olmadığını belirten Güngör, "Hava sıcaklığı düşükse, kar ve don varsa, hava bulutlu ve bir iki gün içerisinde yağmur bekleniyorsa Üre kullanımında herhangi bir sakınca yoktur. Üre gübresinin üzerine kar yağması da sorun oluşturmaz" dedi.

Güngör Çiftçileri Uyardı1

Yozgat Valiliği Kemal Bey'i andı Yozgat Valiliği Kemal Bey'i andı

Güngör, ancak toprak donmuşsa ve yağış yağmazsa, gübrenin toprağa karışmadığı için belli bir kısmının kaybolacağını belirtti.

Güngör, üre gübresinin tercih edilmesinin sebepleri arasında, maliyetinin düşük olması, azot içeriğinin yüksek olması, yanıcı olmaması, her türlü toprak ve bitkide kullanılabilir olması ve nötr pH değeriyle ekine zarar vermemesi olduğunu ifade etti.

Güngör, Üre gübresinin içerisinde azot dışında oksijen, hidrojen ve karbon bulunduğunu ve formülünün NH2-CO-NH2 şeklinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Muhabir: Alpaslan Demir