Şahin, karbonmonoksitin renksiz, kokusuz ve zehirli bir gaz olduğunu, vücuda solunum yolu ile girerek oksijen alımını engellediğini ve bu nedenle ölümcül sonuçlar doğurabildiğini vurguladı.
Karbonmonoksit zehirlenmeleri genellikle kapalı alanlarda, soba, şofben ve bacasız gaz sobalarının yanlış kullanımı sonucu meydana geldiğini belirten Şahin, “açık ocaklar, bacası çekmeyen sobalar ve yeterli havalandırma sağlanmayan mekanlar, bu zehirlenmelerin en yaygın nedenleri arasında yer alıyor” dedi.
Dr. Şahin, karbonmonoksit sızıntılarının özellikle lodoslu havalarda arttığını, bu nedenle soba kullanımı sırasında büyük dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin önlenmesi için, ısıtma cihazlarının kalite belgelerinin kontrol edilmesi ve standartlara uygun yakıtların kullanılması gerektiği bildiren Şahin, “ayrıca, soba yakılmadan önce baca ve hava yollarının temiz olması gerektiğine dikkat çekildi. Soba borularının birleştirilmesinde ise sızdırmazlık sağlanmasının önem taşıyor. Alçak basınçlı havalarda, bacaların düzgün çalışmaması durumunda soba kullanılmamalı, soba yatarken mutlaka söndürülmelidir” ifadelerini kullandı.
Şofbenlerin doğru şekilde kullanılmadığında karbonmonoksit zehirlenmesine yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Şahin, şofbenlerin bacaya bağlanması gerektiğini, aksi takdirde gaz kaçağının oluşabileceğini vurguladı.
Lodos rüzgarlarının etkili olduğu günlerde, özellikle sobaların kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Şahin, bina çatılarında veya çevresinde durmaktan kaçınılması, sarkan elektrik hatlarına yaklaşılmaması gerekiyor. Bu tür durumlarla karşılaşıldığında, ilgili acil servislerin aranması gerektiği de vurguladı
Ülke genelinde her yıl çok sayıda karbonmonoksit zehirlenmesi vakası yaşanıyor. Özellikle soba dumanından kaynaklanan zehirlenmeler, bir ailede birden fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açabiliyor. Karbonmonoksit zehirlenmelerine bağlı ölümlerin önlenebilir olduğunu belirten Dr. Şahin, sağlık ekiplerinin bu konuda eğitim aldığını ve halkın bilgilendirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Dr. Şahin, olası karbonmonoksit zehirlenmelerinde 112 Acil Yardım hattının aranması gerektiğini hatırlatarak, halkı bu tür durumlarda hızlı bir şekilde sağlık ekiplerine başvurması konusunda uyardı.