Kadışehri ilçesinde çiftçileri ziyaret eden İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, sorunları dinleyerek çözüm odaklı çalışacaklarını ifade etti.

Yozgat’ta bir dizi ziyaretlerde bulunan Milletvekili Kayalar, Kadışehri ilçesinde çiftçilerle bir araya geldi.

Çiftçilerimiz Yalnız Bırakılmış6

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım merkezlerinde ürünlerini vermek için sıra bekleyen çiftçileri ziyaret eden Kayalar, hasadın başlamasının ardından çiftçilerle görüşüp sorunlarını gündeme getirdi.

Çiftçilerimiz Yalnız Bırakılmış

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta hububat hasadının sonuna gelinirken çiftçinin alımlarda yaşadığı sorunlarına çözüm arayan Kayalar, ödemelerin geç yapılması ve yapılan ödemelere bloke konularak çiftçinin hak ettiği parayı kullanamayışı çiftçiyi zor durumda bıraktığını ifade etti.

Çiftçilerimiz Yalnız Bırakılmış6

Çiftçinin TMO ve tüccara teslim edilmiş durumda olduğunu belirten Kayalar, “Ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 lira alım fiyatı belirlenmiş fakat TMO 8 bin liradan alıyor. Bu da üretici açısından büyük zarar demektir” dedi.

Çiftçilerimiz Yalnız Bırakılmış5

“Çiftçi şu anda yeni ürününü ekebilecek durumda değildir” diyen Kayalar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Tarım kredi ve bankalara olan çiftçi borçlarının ödeme zamanı yaklaştı ama çiftçimiz verdiği buğdayların parası ile masraflarını bile karşılayamadığından bu ödemeleri de yapabilecek durumda değildir. Çiftçilerimiz için ya faizsiz bir erteleme yapılmalı, ya da çiftçilerimize alacaklarını tahsil ettiği zaman ödeme imkanı getirilmelidir.”

Yozgat Valiliği'nden önemli açıklama: Sakın kanmayın! Yozgat Valiliği'nden önemli açıklama: Sakın kanmayın!

Çiftçilerimiz Yalnız Bırakılmış1

“ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA”

Kayalar, “Yeni ekim sezonunda başta tohum olmak üzere çok büyük sıkıntılar var. Bunlarla da ilgilenilmesi gerekiyor. Ürün girdileri, girdi maliyetleri enflasyon nedeniyle de çok büyük oranda da artmıştır. Gördüğümüz çiftçi çok zor durumda. Çiftçimize yardım edilmesi gerekiyor. Çiftçi bizim canımız. Çiftçi ekim yaptığı sürece ülkemizin gıda güvenliği sağlanmış olacaktır. Onun için bütün ilgililerin bu konudaki dikkatlerini tekrar bu noktaya çekmelerini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerimiz Yalnız Bırakılmış2

“ÇİFTÇİMİZ SIKIŞMIŞ DURUMDA”

Yozgat’ta hasat döneminin devam ettiği şu günlerde çiftçilerin TMO ile tüccarın arasında sıkıştığının altını çizen Kayalar, “Her zaman olduğu gibi bu zor günlerde de çiftçilerimizin yanında olacağız. Yapmış olduğumuz ziyaretlerimizde bir kez daha gördük ki çiftçilerimiz yalnız bırakılmış. Ama bizler her zaman olduğu gibi bundan sonrada çiftçilerimizin yanında olacağız. Daha önce Yozgat’ta yaşanan şiddetli dolu felaketi nedeniyle zarar gören çiftçilerimizi ziyaret ettim ve yerinde incelemelerde bulundum. Bu konuda üzerime düşen ne varsa yapacağım. Şimdi ise hasat zamanı TMO ile tüccarın arasında sıkışan çiftçilerimizi ziyaret ettim. TMO ve tüccarların alım fiyatları fevkalade düşüktür. TMO ve tüccar arasında sıkışan çiftçilerimiz; harcadıkları tohum, mazot, ilaç, gübre ve emeğini hesaba katmadığı halde, hasattan elde ettikleri gelirler giderlerini karşılayamamaktadır. Çiftçilerimiz yalnız bırakılmıştır. Bizler sorunları ilk ağızdan dinleyerek gerekli çalışmaları yapacağız” şeklinde konuştu. Hakan Demirbaş

Muhabir: Hakan Demirbaş