Eylem, Bozok Üniversitesi Merkezi Yemekhane önünde gerçekleştirildi ve sendika üyeleri “Toplu sözleşme kararına uyulmadı, verilen sözler tutulmadı” sloganlarıyla bir araya geldi.

Eylemde, Eğitim Bir Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Can, tarafından bir basın açıklaması yapıldı.

Can, üniversitelerde görev yapan akademik ve idari personelin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekerek, üniversite idari personeline yer değişikliği hakkı tanınması gerektiğini belirtti.

Can, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak görev yapan üniversite idari personeli, kadro ve pozisyon unvanları itibarıyla her üniversitede aynı yeterliliğe sahip olup aynı işi yapmaktadır. Ancak, bakanlık ve taşra teşkilatında çalışan diğer merkezi kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan idari personel gibi iller veya kurumlar arası merkezî yer değişikliği hakkına sahip değildir. Bu durum, üniversite personelinin mağduriyet yaşamasına yol açmaktadır” dedi.

Can, üniversite idari personelinin başka bir üniversiteye geçişinin, kadrosunun bulunduğu üniversitenin muvafakatine bağlı olduğunu, ancak muvafakatın verilmemesinin uzun ve zorlu dava süreçlerine yol açtığını ifade etti. Can, yer değişikliği talep edilen üniversitelerin personel ihtiyacının kalmadığı durumlarda, muvafakat davalarının lehe sonuçlanmasının bile fiili bir sonuç doğurmadığını belirtti.

Eylemde, üniversitelerdeki idari personelin yer değiştirme hakkı için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde çalışmalar yapıldığını, ancak henüz işleyen bir sistem oluşturulamadığını dile getiren Can, “Eğitim Bir Sen’in gayretleri sonucunda, Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu 6. ve 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesinde, idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği konusunda taraflarca çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda YÖK ve Cumhurbaşkanlığı ile çalışmalar başlatılmış olsa da henüz işleyen bir sistem oluşturulmamıştır. Üniversite idari personelinin üniversiteler arası yer değişikliği işlemleri, toplu sözleşme hükmüne dayanarak YÖK Başkanlığı tarafından düzenlenmeli ve hukuki bir çerçeveye oturtulmalıdır” dedi.

Üniversitede Eylem Düzenlendi2

AKADEMİK PERSONEL İÇİN ADİL ÜCRET POLİTİKASI İSTEDİ

Can, açıklamasında akademik personelin de mali haklarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Eşit işe eşit ücret” uygulamasının ihmal edilen en önemli alanlardan birinin akademik personel olduğunu söyledi.

Can, üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarının, enflasyonist ortamda gelir kaybına uğradığını ve mesleki itibar açısından büyük kayıplar yaşadığını belirtti.

Akademik personelin maaşlarının, hem kendi içinde hem de diğer meslek gruplarıyla kıyaslandığında mağduriyet yaratan bir düzeyde olduğuna dikkat çekti.

Can, üniversitelerde görev yapan akademik personel için adil bir ücret politikasının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Can, geçmiş dönem kayıplarının telafisi ve kıyaslanabilir meslek gruplarıyla eşit bir maaş seviyesine ulaşılması için gerekli düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Kadışehri okuyor projesi devam ediyor Kadışehri okuyor projesi devam ediyor

Üniversitede Eylem Düzenlendi1

“ÜNİVERSİTE DAİRE BAŞKANLARINA MAKAM TAZMİNATI HAKKI TANINMALI”

Can, üniversitelerde görev yapan daire başkanlarına da makam tazminatı hakkı tanınması gerektiğini dile getirdi.

Daire başkanlarının, görev yaptıkları kurumda farklı ücretler aldığını ve bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan Can, bu durumun çalışma barışını bozduğunu belirtti.

Can, üniversite daire başkanlarının harcama sorumluluğu gibi hukuki ve mali yükümlülüklerinin olduğunu, ancak özlük haklarının bu sorumluluklarla orantılı olmadığını söyledi. Can, bu nedenle, merkezi idare daire başkanlarına sağlanan makam tazminatı hakkının üniversite daire başkanlarına da tanınması gerektiğini ifade etti.

“ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNE YEŞİL PASAPORT HAKKI TANINMALI”

Can, araştırma görevlilerinin uluslararası akademik faaliyetlerde bulunabilmeleri için yeşil pasaport hakkı tanınması gerektiğini belirtti.

Araştırma görevlilerinin, dördüncü dereceye kadar yükseldikleri için yeşil pasaport alma hakkına sahip olmadığını belirten Can, bu durumun araştırma görevlilerinin yurt dışındaki bilimsel toplantılara katılımını zorlaştırdığını ifade etti. Can, araştırma görevlilerine yeşil pasaport hakkı tanınması gerektiğini belirterek, bu adımın uluslararası akademik çalışmalara katılımı artıracağına dikkat çekti.

Üniversitede Eylem Düzenlendi

“3600 EK GÖSTERGE VAADİ YERİNE GETİRİLMELİ”

Eylemde, hükümetin yıllardır kamu çalışanlarına verdiği 3600 ek gösterge vaadinin yerine getirilmesi gerektiği de dile getirildi.

Can, 3600 ek gösterge düzenlemesinin kamu çalışanlarının maaşlarını ve emeklilik haklarını doğrudan etkileyeceğini belirtti ve "Adalet ve hakkaniyetin gereği olarak, bu düzenleme bir an önce tam ve eksiksiz şekilde hayata geçirilmelidir" dedi.

EĞİTİM, ÖĞRETİM VE GELİŞTİRME ÖDENEĞİ TALEBİ

Can, üniversitelerde görev yapan idari personelin eğitim ve öğretim sürecine önemli katkılar sunduğunu ancak eğitim ve öğretim ödeneği ve geliştirme ödeneğinden faydalanamadıklarını ifade etti. Can, eğitimde eşitlik ve adaletin sağlanması adına, bu ödeneklerin idari personele de verilmesi gerektiğini belirtti.

MÜHENDİSLİK MESLEK KANUNU VE TEKNİK HİZMETLER SINIFI'NIN SORUNLARI

Can, kamuda çalışan mühendisler ve Teknik Hizmetler Sınıfı personelinin hak ettikleri iyileştirmeleri alamadıklarını, bu nedenle Mühendislik Meslek Kanunu'nun çıkarılmasının ve teknik personel için adil bir sistemin oluşturulmasının ertelenemez bir gereklilik olduğunu ifade etti.

Basın açıklamasının ardından, katılımcılar taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini talep ederek alandan ayrıldılar.

Muhabir: Alpaslan Demir