Amasya'daki önemli bir keşif, dünya tarihini derinden etkileyecek potansiyele sahip. Amasya'daki Oluz Höyük kazıları, Med Krallığı dönemine ait olan ve yaklaşık 2 bin 600 yıl öncesine dayanan bir sunağı gün yüzüne çıkardı.

amasyada tarihi keşif (2)

Oluz Höyük'teki kazılarda ortaya çıkan bu sunak, M.Ö. 590 yılında İran kökenli Med Krallığı'nın Anadolu'yu Kızılırmak'a kadar ele geçirip 40 yıl boyunca hüküm sürdüğü döneme ait. Aynı bölgede daha önce Pers dönemine ait 2 bin 500 yıllık ateş tapınağı buluntuları da keşfedilmişti.

amasyada tarihi keşif (3)

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dönmez, geçen yıl Med'lere ait olduğu düşünülen bir seramikle karşılaşılmasının ardından çalışmaların bu alanda derinleştirildiğini belirtti. Sunakta, ateş kültüne ait bir ocak eklenmiş ve doğu tarafına kule benzeri bir yapı eklenmiş.

amasyada tarihi keşif (5)

Atatürk Yozgat için ne dedi? Atatürk Yozgat için ne dedi?

Prof. Dr. Dönmez, hem Med hem de Pers dönemlerine ait sunak ve tapınakların ortaya çıkmasının, Ön Asya din tarihi ve din arkeolojisi açısından önemli bir gelişme olduğunu vurgulayarak, "Bu keşif, tarihimize yeni bir bakış açısı getirebilir" şeklinde konuştu.

amasyada tarihi keşif (1)

Araştırmacılar, Oluz Höyük'ün günümüzden 3 bin 500 yıl öncesine kadar Hitit dönemine kadar kutsal bir merkez olarak kullanıldığını düşünüyor. Prof. Dr. Dönmez, geçmiş kazılarda elde edilen bulguların, şu anki Frig ve Pers katmanlarının altında Fırtına Tanrısı'na adanmış bir Hitit tapınağını işaret ettiğini ifade etti.

Dönmez, kazı çalışmalarının heyecan verici sonuçlar ortaya çıkarmaya devam edeceğine inandığını belirterek, kazı projesine izin ve destek veren kuruluşlara teşekkür etti.

Kaynak: İHA