Yenifakılı İlçe Jandarma Komutanlığı, toplum destekli kolluk faaliyeti kapsamında önemli bir bilgilendirme etkinliği düzenledi. İlçe Jandarma Komutanlığı, sorumluluk sahasında bulunan köylerde anız yakmanın tehlikeleri, hırsızlık öncesi ve sonrası yapılacak hareket tarzları ile alınması gereken önlemler hakkında vatandaşları bilgilendirdi.

Bilgilendirme toplantıları sırasında köylerdeki öğrencilere Jandarma Çocuk dergisi dağıtıldı. Etkinlik, tarımsal üretimin sonucunda oluşan anızların zararlarına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirildi. Anızlar, biçilmiş tahılların toprakta kalan kök ve sap artıklarını ifade eder. Ekonomik olarak değerlendirilemeyen bu artıklar, toprakta çeşitli sorunlara yol açar. Çoğunlukla işlenmeden toprağa karıştırılmakta veya yasak olmasına rağmen yakılmaktadır.

Jandarma Iş Başında (2)

Vali Özkan’dan gaziler günü mesajı Vali Özkan’dan gaziler günü mesajı

ANIZ YAKMANIN GENEL ZARARLARI

Anız yakmanın tarımsal ve doğal ekosistem üzerindeki etkileri ciddi boyutlardadır. Anız yakıldığında topraktaki karbon ve azot dengesi bozulur, bu da tarlaların verimsizleşmesine yol açar. Ayrıca, organik madde miktarı azalır, mikrobiyolojik aktivite geriler ve toprak verimliliği düşer. Toprağın su tutma kapasitesi zayıflar ve omurgasız canlılar yok olur.

Jandarma Iş Başında (1)

ANIZ YAKMANIN ÇEVRESEL ETKİLERİ

Anız yangınları, hava kirliliğine neden olur ve karayolu çevresinde görüş mesafesini azaltarak trafik kazalarına sebep olabilir. Kontrolsüz şekilde yakılan anızlar, komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına neden olabilir. Yangınlar, çitler, tarla içindeki direkler ve meyve ağaçlarına zarar verebilir. Ayrıca, orman ve konut yangınlarına yol açarak yaban hayvanlarının yaşam alanlarını yok edebilir veya yuvalarını kaybetmelerine neden olabilir.

Yenifakılı İlçe Jandarma Komutanlığı, bu tür tehlikelerin önüne geçmek ve toplum güvenliğini sağlamak amacıyla düzenlenen bilgilendirme faaliyetlerinin önemini vurguladı.

Muhabir: Hakan Demirbaş