2020 yılında Erzurum'un Şenkaya ilçesine bağlı Ormanlı Mahallesi'nde, çiftçi Aytaç Alver tarafından hayvanlarını otlatırken keşfedilen bu heykelin, Kıpçaklar dönemine ait olduğu düşünülüyor.
Alver, heykelin üzerindeki ilginç motifleri fark ettikten sonra Erzurum Müze Müdürlüğü ile iletişime geçerek inceleme talebinde bulundu. Yapılan araştırmalar sonucunda heykelin 2.500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tespit edildi. Restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından heykel, Erzurum Müzesine yerleştirildi ve özellikle çocuklar tarafından büyük ilgi görüyor.
'Taş Baba' heykeli, bozkırda soylular için yaygın bir mezar türü olan 'kurgan'larda, kişinin statüsüne uygun olarak yapılan heykeller arasında yer alıyor. Elinde bir kase tutan ve belinde sıralı dört kemer bulunan heykel, Türk mezar gömme geleneklerinin en belirgin örneklerinden birini oluşturuyor.
Uzmanlar, Taş Baba'nın İslamiyet'ten önceki Türkler tarafından büyük devlet adamlarının mezarlarına dikilen şahide taşları olduğunu belirtiyor. Heykelin üzerindeki 'bengü bade kasesi' ve belindeki sıralı kemer, sahibinin yüksek rütbesini simgeliyor. Ayrıca, benzer heykellerin Orta Asya'da bulunduğu, ancak bu türün Türkiye'deki ilk örneği olarak Erzurum Müzesinde sergilendiği vurgulanıyor.