"CO-PİLOT" adı verilen bu yeni program ile milyonlarca fatura ve reçete, daha hızlı ve etkin şekilde incelenecek. Bu sistem, hastane, hasta, doktor, eczane ve ilaç firmaları arasındaki bağlantılarda riskli işlemleri tespit etmek amacıyla kullanılacak. Proje, özellikle son dönemde dikkat çeken "yenidoğan çetesi" gibi olayların önüne geçmeyi hedefliyor.

GERİ ÖDEME SİSTEMİNE YAPAY ZEKÂLI KONTROL MEKANİZMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın duyurduğu CO-PİLOT projesi, geri ödeme sistemine yönelik fatura incelemelerinde yapay zekâ algoritmalarının kullanılmasını öngörüyor. Bu yılın ilk çeyreğinde hazırlıklarına başlanan proje ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), risk senaryoları üzerinden analiz yaparak, kayıp-kaçak ve suistimal gibi durumları tespit etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, fatura inceleme sürecinin kısaltılması ve maliyetlerin azaltılması hedefleniyor.

Hastane 2

RİSKLİ SAĞLIK HİZMETİ SUNUCULARI TAKİBE ALINACAK

Fırıncılar zammı değerlendirdi... Yozgat'ta maliyetler ekmeği zamlandırdı! Fırıncılar zammı değerlendirdi... Yozgat'ta maliyetler ekmeği zamlandırdı!

CO-PİLOT sisteminin sunduğu yapay zekâ algoritmaları, SGK'ya tahakkuk ettirilen geri ödeme faturalarını inceleyerek "riskli alanları" ve "riskli davranışları" belirlemeyi sağlıyor. Hastane, doktor ve eczane gibi sağlık hizmet sunucuları arasında gerçekleştirilen işlemler, risk odaklı senaryolar ile analiz edilerek olası suistimal durumları erkenden tespit edilecek.

DENETİMLERİN ETKİNLİĞİNİ ARTIRMAK İÇİN PİLOT ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Proje kapsamında “MEDULA Fatura İnceleme ve Risk Odaklı Denetim” senaryosu, ilk etapta pilot çalışma olarak seçildi. Bu pilot çalışma kapsamında hastane ve branş bazında risk skorlaması, işlem usulsüzlükleri tahmini ve hastane ile doktor arasındaki riskli bağlantılar analiz edilecek. Yapay zekâ desteği ile doktorların fatura detaylarındaki karar süreçlerinin daha etkin şekilde modellenmesi hedefleniyor.

Hastane 3TÜM TEDAVİ VE İLAÇ BİLGİLERİ CO-PİLOT SİSTEMİNDE

SGK'nın "MEDULA" sistemiyle sigorta kapsamındaki tedavi ve ilaç bilgileri elektronik ortamda kayıt altına alınıyor. CO-PİLOT sistemi, bu verileri kullanarak hatalı ya da gereksiz işlemleri tespit edebiliyor. Bakan Vedat Işıkhan, bu yapay zekâ tabanlı denetim sisteminin denetim süreçlerini daha hızlı ve doğru hale getireceğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi