Bilim dünyasında yaptığı çığır açan çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Canan Dağdeviren, Halk TV'de yayınlanan "İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah" programına konuk oldu. Dağdeviren’in biyografisi, başarıları ve bilimsel çalışmaları izleyicilerin ilgisini çekti. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, nereli ve kaç yaşında?
CANAN DAĞDEVİREN'İN EĞİTİM VE KARİYER YOLCULUĞU
1985 yılında İstanbul’da doğan Canan Dağdeviren, aslen Sivaslıdır. İlk ve ortaöğretimini Kocaeli’de tamamladıktan sonra 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2009’da Sabancı Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında yüksek lisans yaptı. Aynı yıl kazandığı Fulbright bursu ile Illinois Üniversitesi'nde doktora eğitimine başladı. Burada giyilebilir ve esnek elektronik cihazlar üzerine yenilikçi projeler geliştirdi.
BİLİMSEL BAŞARILAR VE ÖDÜLLER
Dağdeviren, doktorası sırasında tıp teknolojisi alanında devrim niteliğinde icatlar geliştirdi. Bunlar arasında pilsiz çalışan giyilebilir kalp çipi ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz bulunuyor. Forbes dergisi tarafından "30 Yaş Altı Bilim İnsanı" listesine alınan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi’nde Junior Fellow olarak görev alan ilk Türk bilim insanı unvanına da sahiptir.
Şu anda Massachusetts Institute of Technology (MIT) bünyesinde Conformable Decoders adlı araştırma grubunu yöneten Dağdeviren, insan organlarından enerji üretmeye odaklanan piezoelektrik malzemeler üzerine çalışmalar yapıyor.
İLHAM KAYNAKLARI VE BİLİME YÖN VEREN ANLAR
Dağdeviren, bilime olan ilgisini iki önemli olayın şekillendirdiğini söylüyor: Babasının ona hediye ettiği Marie Curie biyografisi ve Erdal İnönü’den aldığı "Anılar ve Düşünceler" adlı eser. Özellikle lise yıllarında İnönü ile tanışmasının hayatındaki dönüm noktalarından biri olduğunu belirtiyor. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ü en büyük ilham kaynaklarından biri olarak tanımlıyor.
GENÇLERE İLHAM OLMAYA DEVAM EDİYOR
Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmalarla dikkat çeken Dağdeviren, bilimde kadınların ve kız çocuklarının rolünü artırmak amacıyla çeşitli platformlarda aktif olarak yer alıyor. Genç bilim insanlarına yol gösterici olmak ve STEM alanında kariyer yapmayı teşvik etmek için sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanıyor.