Özellikle 10. Yargı Paketi kapsamında tutuklama yasağı için belirlenen 2 yıllık sınır korunurken, 2 yılın altındaki suçlar için hâkimlere takdir yetkisi tanınması dikkat çekiyor.
AF DÜZENLEMESİ GÜNDEMDE Mİ?
Cezaevlerindeki mahkûmlar ve aileleri, infaz düzenlemeleri hakkında yapılacak değişiklikleri yakından izliyor. Son dönemde, "Genel af çıkacak mı?" ve "Kısmi af gelecek mi?" gibi sorular kamuoyunda sıkça dile getirilmeye başlandı. Konuyla ilgili en son açıklama, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi.
BAKAN TUNÇ’TAN KISMİ AF AÇIKLAMASI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti kongresi sırasında katıldığı bir televizyon yayınında kısmi af düzenlemesine ilişkin iddialara yanıt verdi. Tunç, kamuoyunda "Kovid yasası" olarak bilinen ve 31 Temmuz 2023 tarihine kadar cezası kesinleşenlerin yararlandığı düzenlemeden, suç tarihleri daha eski olup da cezası kesinleşmemiş kişilerin faydalanamadığını belirtti. Bu kapsamda, eşitlik ilkesi doğrultusunda bir düzenleme yapılabileceğini ifade eden Tunç, "Bu bir af değil, sadece eşitlik ilkesine uygun bir düzenleme olabilir" dedi.
10. YARGI PAKETİ NELERİ KAPSIYOR?
Adalet Bakanı Tunç, 10. Yargı Paketi hazırlıklarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, hem 10. Yargı Paketi'nde hem de Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde toplum huzurunu bozabilecek suçlarla mücadelede daha etkin adımlar atılacağını belirtti. Yeni düzenlemelerle ceza adalet sisteminin güçlendirilmesi, 2 yılın altındaki suçlarla ilgili cezasızlık algısının ortadan kaldırılması ve denetimli serbestlik ile koşullu salıverme gibi konuların ele alınacağı vurgulandı.
YENİ YARGI PAKETİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2025-2029 yıllarını kapsayan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda ilk yargı paketi için çalışmalara başladı. AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler’in başkanlığında hazırlıklarını sürdürüyor.
Yeni pakette, cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemeler öne çıkıyor. 2 yıl ve altında hapis cezası gerektiren suçlarda belirli bir sürenin cezaevinde geçirilmesi veya zorunlu kamu hizmetinde çalıştırılmasına yönelik değişiklikler yapılması planlanıyor.
YENİ DÜZENLEME KİMLERİ KAPSAYACAK?
Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ilk yargı paketi olarak adlandırılan düzenlemesi, ceza adaleti konusunda yeni düzenlemeler getirecek. Çalışmalar tamamlandıktan sonra teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması bekleniyor. Ardından Adalet Komisyonu’nda değerlendirilecek olan tasarı, TBMM Genel Kurulu’na sunularak yasalaşma sürecine girecek.
Yeni yargı paketleri kapsamında yer alan diğer reformların da ilerleyen süreçte gündeme gelmesi ve yasalaşması bekleniyor.