Altın fiyatlarındaki yükseliş ve kuyumcuların ham maddeye erişimde yaşadığı zorluklara çözüm amacıyla mücevher üreticilerine yönelik ham altın kotası belirlendi. Üreticiler, bağlı oldukları oda tarafından düzenlenecek kapasite raporlarıyla 50 kilograma kadar işlenmemiş altın alımı başvurusunda bulunabilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, işlenmemiş altın ithalatında yaşanan artışın cari açık ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek amacıyla 2023'ten itibaren kota uygulaması devreye alınmıştı. Bu kotanın bir kısmı Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası'na tahsis edilmiş durumda.
Milliyet'ten Mithat Yurdakul’un haberine göre, sektörden gelen talepler doğrultusunda mücevher üreticilerinin ham maddeye erişim sorunlarını hafifletmek ve fiyat marjlarındaki yükselişin etkilerini azaltmak amacıyla kota kapsamındaki altın alımlarının önü açılıyor. Bu kapsamda, mücevher üreticileri bu aydan itibaren işlenmemiş, yarı işlenmiş ya da toz altın alımı için başvuruda bulunabilecekler.
Yeni düzenleme kapsamında işlenmemiş ve yarı işlenmiş altın üretimi, altın kaplama, takı ve mücevher imalatı, toptan ve perakende mücevher ticareti gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalar, "mesleki faaliyet belgesi" ya da "sicil tasdiknamesi" ile kapasitelerine göre 50 kilograma kadar işlenmemiş altın alımı yapabilecek.