Bakan Şimşek, geçtiğimiz yıl elde edilen kazançların doğru beyan edilmesinin vergi adaletinin sağlanması açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurgularken, mükelleflerden vergiye uyum konusunda azami hassasiyet göstermelerini istedi. Ayrıca, vergi kaybını engellemek amacıyla yapılacak saha denetimlerinin artırılacağına dikkat çekti.
Bakan Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan verilere göre, yıllık gelir vergisi beyannamelerinin her yıl mart ayında verildiğini belirterek, 2024 yılına ait kazançların, ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile birlikte kira gelirleri, ücretler, menkul sermaye iratları ve diğer kazançlara ilişkin beyannamelerin 2 Nisan 2024’e kadar verilmesi gerektiğini söyledi.
KAYIT DIŞI EKONOMİYE KARŞI YENİ ADIMLAR VE FİİLİ DENETİM ARTIŞI
Bakan Şimşek, bu yıl da kayıt dışı ekonomik faaliyetlerle mücadeleye devam edeceklerini açıkladı. Bakanlık olarak ileri analiz teknikleri kullanarak, özellikle yüksek risk taşıyan sektörlerde potansiyel vergi kaçaklarını tespit etmeye yönelik çalışmalar yapılacağını söyledi. Ayrıca, fiili saha denetimlerinin artırılacağını ve vergi denetimlerinin mükellefler üzerinde daha güçlü bir algı oluşturması için bu denetimlerin etkin şekilde sürdürüleceğini belirtti. Şimşek, "Vergide adaletin sağlanması amacıyla mükelleflerin vergi beyanlarını doğru yapmalarını sağlamak için daha fazla denetim gerçekleştireceğiz," dedi.
Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) özellikle kira gelirleri konusunda sıkı bir denetim sürecine girdiğini ve bu sürecin 2024 yılı itibarıyla hız kazanacağını duyurdu. Şimşek, "Bu yıl kira gelirlerini beyan etmeyen mükellefleri tek tek izaha çağırıyoruz. Kayıt dışı ekonomiye karşı taviz verilmeyecek ve bu süreçte tüm mükelleflerin beyannamelerini doğru şekilde vermelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
"İZAHA DAVET" VE DİJİTAL KAYITLARLA KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE
Bakan Şimşek, özellikle "İzaha davet" müessesesinin bu yıl daha yoğun bir şekilde kullanıldığını belirtti. Vergi kaybına yol açtığı düşünülen mükelleflerin tek tek izaha çağrıldığını açıklayan Şimşek, bu sistemle vergi uyumu konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Şimşek, 2024 yılı gelir vergisi beyannamelerinin başladığını ve kazançların doğru beyan edilmesinin vergi adaletine katkı sağlayacağını yineledi.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yöneticilerinin, ülke genelinde tüm illeri ziyaret ederek, beyanname verme sürecinin önemi ve kayıt dışılıkla mücadele konusundaki kararlılığı anlatmaya başladığını belirten Bakan Şimşek, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan görüşmelerin de bu sürece önemli katkılar sağladığını ifade etti.
KİRA GELİRLERİNE YÖNELİK FİİLİ YOKLAMA VE DİJİTAL İZLEME SİSTEMİ
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 yılı için kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlardan yaklaşık 1,8 milyon beyanname almıştı. Bu yıl, bu sayının 2 milyonu geçmesi bekleniyor. 2024 yılı için kira geliri elde eden ve beyanname vermesi gereken mükelleflerin tespit edilmesi amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı, 1,5 milyon konutu analize tabi tuttu. Bu süreçte 425 bin konutta fiili yoklama yapılırken, 376 bin yeni mükellef beyanname vermeye başladı.
Bu doğrultuda, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kiracılara yönelik başlatılan "Kira Bildirim Formu" uygulaması da önemli bir yer tutuyor. Dijital Vergi Dairesi üzerinden kiracılara sunulan form, gönüllülük esasına dayalı olarak 38 bin kişi tarafından dolduruldu. Bu formlar üzerinden kira beyannamesi vermeyen 20 bin mükellef tespit edilerek, yasal işlem başlatıldı. Bu adımlar, 2024 yılı itibarıyla beyanname veren mükellef sayısında geçen yıla oranla yüzde 26’lık bir artışa neden oldu.
GERÇEK KİRA GELİRİNİN BEYAN EDİLMESİ ZORUNLULUĞU VE VERGİ İNCELEMELERİ
Bakan Şimşek, kira gelirini gerçek değerinden düşük beyan eden mükellefler hakkında inceleme başlatılacağı uyarısında bulundu. 2023 yılına ait kira beyannameleri ile birlikte, 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi. Önceki yıla göre yüzde 107 oranında artışla 399,2 milyar lira matrah beyanı yapılırken, hesaplanan vergi ise yüzde 101 artışla 126,9 milyar liraya yükseldi. Bu süreçte, 55 bine yakın mükellefin geçmiş yıllara ait kira beyannamelerini vermesi sağlandı.
BEYANNAMELER İÇİN SMS HATIRLATMASI
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2024 yılı beyannamesi için mükellefleri bilgilendirmek amacıyla 1,5 milyon kişiye SMS gönderdi. Bu mesajlar, istisna sınırının üzerinde kira geliri elde eden, tek işverenden 3 milyon liranın üzerinde ücret geliri kazanan, 5 yıl içinde gayrimenkul alım satımı yaparak değer artışı kazancı elde edenler ve kar payı kaynaklı menkul sermaye iradı kazananlara gönderildi. Ayrıca, 2,9 milyon mevcut gelir vergisi mükellefine de beyan dönemi hatırlatması yapıldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı, bu yıl da gelir vergisi beyannameleri için hedeflenen 4,4 milyon beyanname sayısının aşılmasını bekliyor. 2024 yılı itibarıyla, önceki yıllara oranla daha fazla mükellefin vergi beyannamesi vereceği ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin etkin şekilde sürdürüleceği ifade ediliyor.