31 Mart yerel seçimlerinde Demokrasi ve Eşitlik Partisi’nden (DEM Parti) Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan’ın seçim süreci ve geçmişteki hukuki durumu tartışmalara konu olmuştur. Seçim öncesinde Adalet Bakanlığı'nın yaptığı bir itiraz üzerine, mahkeme Zeydan’ın yasaklı haklarının iade edilmesine hükmetmiştir.
Seçimlerin ardından Van İl Seçim Kurulu, belediye başkanlığı mazbatasını ikinci sıradaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Abdulahat Arvas’a verme kararı almıştır. Ancak, bu karara gelen tepkiler üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İl Seçim Kurulu’nun kararını iptal ederek mazbatanın Abdullah Zeydan’a verilmesine hükmetmiştir.
BİYOGRAFİSİ VE SİYASİ SÜREÇLER
Abdullah Zeydan, 13 Mart 1972’de Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Yüksekova’da tamamladıktan sonra Uluslararası Amerikan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun olmuştur. Mesleki hayatına mimarlık alanında başlayan Zeydan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) bünyesinde Hakkari milletvekilliği yapmıştır.
2016 yılında TBMM’de dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinde, geçmişteki dava dosyaları nedeniyle gözaltına alınmış ve aynı gün tutuklanarak Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmiştir. Zeydan, 2017 yılında cezaevindeki tutukluluk koşullarını protesto etmek amacıyla açlık grevlerine katılmıştır.
YARGI KARARLARI VE CEZAEVİ SÜRECİ
Ocak 2018’de, "terör örgütüne yardım etme" ve "terör örgütü propagandası yapma" suçlarından 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştır. Kasım 2019’da serbest bırakılma kararı alınmasına rağmen, savcılığın itirazı üzerine yeniden tutuklanmıştır. 2021 yılında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Abdullah Zeydan ve 686 HDP'li siyasetçi hakkında beş yıl süreyle siyaset yasağı getirilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştır.
Zeydan, 6 Ocak 2022’de Elâzığ’da görülen duruşmaya katılmasının ardından tahliye edilmiştir.