Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü çalışma kapsamında Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, B sınıfı ehliyet sahiplerine, belirli şartları sağlamaları halinde düşük motor hacimli motosiklet kullanma izni verilmesi planlanıyor.

Halihazırda yürürlükte bulunan mevzuata göre B sınıfı ehliyetle yalnızca 50 cc motor hacmine sahip motosikletler kullanılabiliyor.

50 cc'nin üzerindeki motosikletleri sürebilmek için ise A1 ya da A2 sınıfı motosiklet ehliyeti almak gerekiyor. Ancak bu durum, yapılacak yeni düzenlemeyle değişiyor.

Ehliyet Asrtık Ücretli Oldu (3)

DİREKSİYON EĞİTİMİ ŞARTI GELİYOR

Mustafa Dereli Polis Haftası'nı kutladı Mustafa Dereli Polis Haftası'nı kutladı

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, düzenlemenin özellikle şehir içi ulaşımda büyük kolaylık sağlayacağını belirtti.

Öztürk, “Yeni sistemde B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, bir sürücü kursundan alacakları uygulamalı direksiyon eğitiminin ardından 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilecek. Bu kapsamda ayrıca ek bir sınav yapılmayacak” dedi.

Sürücülerin trafikteki deneyimlerini artırmak ve güvenliği sağlamak amacıyla bu eğitimin zorunlu olacağını vurgulayan Öztürk, motosiklet kullanımına yönelik ilginin her geçen gün arttığını ve yeni düzenlemenin sektöre de olumlu katkı sağlayacağını ifade etti.

Ehliyet Asrtık Ücretli Oldu (6)

GENÇ SÜRÜCÜLER İÇİN DE YENİ FIRSAT

B sınıfı ehliyet almak isteyen vatandaşlar için yaş sınırı Türkiye genelinde 18 olarak uygulanıyor. Adayların 18 yaşını doldurduktan sonra sürücü kursuna kayıt yaptırması, hem teorik hem de direksiyon sınavlarında başarılı olmaları gerekiyor.

Yeni düzenleme ile birlikte genç sürücüler, düşük yakıt tüketimi ve pratik kullanım avantajı sunan 125 cc motosikletlerle şehir içi ulaşımı daha ekonomik hale getirebilecek. Aynı zamanda toplu taşıma araçlarına olan bağımlılığın azalması, trafik yoğunluğunun hafiflemesi ve çevresel etkilerin azaltılması da hedefleniyor.

Ehliyet Asrtık Ücretli Oldu (5)

YASAL SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Bakanlıklar tarafından hazırlanan taslak metnin kısa süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirilmesi ve gerekli yasal süreçlerin ardından Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yeni uygulamanın 2025 yılı içinde hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Muhabir: Hakan Demirbaş