İkinci el otomobil piyasasında canlanma: Talep artıyor! İkinci el otomobil piyasasında canlanma: Talep artıyor!

Başkan Şerefli, yeni yönetmeliğin öğretmenlerin meslek hayatındaki kariyer gelişimlerini düzenlemek adına atılmış önemli bir adım olduğunu ancak bazı eksikliklerin de giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Kenan Şerefli, yeni yönetmelik ile aday öğretmenlere yönelik getirilen hizmet içi eğitim programını olumlu bulduğunu belirtti.

Yeni Yönetmeliği Değerlendirdi (1)

18 Ekim 2024 tarihi itibarıyla aday öğretmen olarak görevde bulunanlar ve 18 Ekim 2024 ile 1 Eylül 2025 tarihleri arasında aday öğretmen olarak göreve başlayacak öğretmenler için belirli bir hizmet içi eğitim süreci öngörüldüğünü hatırlatan Şerefli, “Bu program, öğretmenlerimizin mesleğe en iyi şekilde hazırlanmalarını sağlayacak. Kişisel ve mesleki gelişimi destekleyen bir eğitim planının oluşturulması, öğretmenlerimizin verimli bir şekilde görev yapmalarına katkı sağlayacaktır. Ancak, adaylık sürecinin bir yıldan az, iki yıldan fazla olmaması gerektiği yönündeki kısıtlama, bazı durumlar için esnetilebilir” dedi.

Yeni Yönetmeliği Değerlendirdi (2)

Şerefli, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları için getirilen yeni şartları da değerlendirdi. Uzman öğretmen unvanı için en az 10 yıl hizmet süresi, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almama ve Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlama şartlarının doğru bir yaklaşım olduğunu belirten Şerefli, başöğretmen unvanı içinse uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmet, kademe cezası almama ve başöğretmenlik eğitim programını tamamlama şartlarını olumlu karşıladığını ifade etti.

Yönetmelikteki bazı eksikliklere de dikkat çeken Şerefli, “Askerlik hizmeti, başka kamu kurumlarında geçirilen sürelerin öğretmenlik hizmet süresinden sayılmaması önemli bir eksiklik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın ivedilikle düzenleme yapması gerekmektedir. Yıllık izin, hastalık ve refakat izinlerinde geçirilen sürelerin hizmet süresinden sayılması, öğretmenlerin hakkaniyetli bir şekilde değerlendirilmesini sağlayacaktır” dedi.

Yeni yönetmeliğe göre, Uzman ve Başöğretmenlik Eğitim Programlarının yıl boyunca en az üç dönem halinde uygulanması gerektiğini belirten Şerefli, “Bu eğitim programlarının yüz yüze veya uzaktan eğitim yöntemleriyle verilecek olması, öğretmenler için büyük bir fırsat. 20 hizmet yılını tamamlayan öğretmenlerin de eğitimlere başvuru hakkı elde etmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu, eğitimde eşitlik ve adaletin sağlanması açısından önemli olacaktır” diye konuştu.

Şerefli, yeni yönetmeliğin öğretmenlerin kariyer gelişiminde önemli bir dönüm noktası olduğunu ancak daha fazla iyileştirmeye ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Şerefli, “Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin beklentilerine karşılık vermek adına hızla bir kılavuz yayımlamalıdır. Özellikle 20 hizmet yılını tamamlayan öğretmenlerin başöğretmenlik unvanına başvurabilmesi için eğitim programlarının bir an önce başlatılması gerekmektedir” dedi.

Şerefli, eğitim programlarını tamamlayan öğretmenlerin, mali haklarını elde edebilmeleri için hızlı bir düzenlemenin yapılmasının önemine de dikkat çekti.

Muhabir: Alpaslan Demir