Bu çete, banka ve tren soygunlarıyla tanınmış ve tarihe geçmiş bir suç şebekesidir. Günümüzde ise "Daltonlar Çetesi" adı, birçok organize suç örgütü tarafından kullanılmaktadır.

DALTONLAR ÇETESİ'NİN TARİHÇESİ

Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan Daltonlar Çetesi, Bob, Grat, Emmett ve Bill adındaki dört kardeşten oluşmaktaydı. Çete, Missouri'de küçük soygunlarla başladığı suç faaliyetlerini, Kansas ve Oklahoma'ya taşıyarak daha büyük hedeflere yönelmiştir. 1892'de Kansas'ın Coffeyville şehrinde gerçekleştirdikleri banka soygunu başarısız olmuş ve üç çete üyesi ile üç kanun adamı ölmüştür. Emmett Dalton, bu soygun girişiminden sonra yakalanarak hapse girmiştir.

Daltonlar Çetesi (3)

GÜNÜMÜZDE DALTONLAR ÇETESİ VE LİDERİ

Günümüzde Daltonlar Çetesi olarak bilinen organize suç örgütünün lideri Barış Boyun'dur. 1984 doğumlu Boyun, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yerel bir çete olarak başladığı suç faaliyetlerini, uluslararası suç ilişkilerine dönüştürmüştür. Örgüt, motosikletli suikast ekipleri ile tanınmaktadır. 2017'de Bilal Yaman'ın tutuklanmasının ardından örgütün başına geçen Boyun'un örgütü, silah kaçakçılığı, illegal bahis ve uyuşturucu ticareti gibi suçlarla finansal kaynak sağlamakta.

Daltonlar Çetesi (2)

REDKİT OPERASYONU VE ÇETE ÜYELERİ

Kütahya'da yaşanan iki silahlı yaralama olayının ardından gerçekleştirilen "Redkit" operasyonunda, Daltonlar Çetesi'nin üyeleri gözaltına alındı. Kütahya ve İstanbul'da eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, 13 şüpheli yakalandı. Operasyon kapsamında, çete üyelerinin suçtan elde ettiği 5 milyon lira değerinde gayrimenkul ve araçlara da el konuldu. Çete üyeleri O.K., A.K., İ.E., H.E., M.K., S.İ., Y.S., K.D., R.K. ve A.A., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Daltonlar Çetesi (1)

ÇETENİN SUÇ GEÇMİŞİ VE ÇATIŞMALAR

Daltonlar Çetesi, sosyal medya üzerinden propaganda yaparak Anadolu'nun küçük kasabalarından gençleri saflarına katmakta. Çete, çeşitli suç örgütleriyle çatışmış ve bu çatışmalarda 20 kişinin ölümüne sebep olmuştur. İlk bilinen cinayet, 21 Ekim 2021'de Kubilay Küçükaslan'ın öldürülmesiyle gerçekleşmiştir. Çetenin son dönemdeki faaliyetleri arasında, 22 Eylül 2022'de Yasin Keskin'in ve 6 Ağustos 2023'te Halil Ay ve Gülbey Dilsiz'in ölümleri yer almaktadır.

Narin cinayetinde yeni gelişme: Amca Salim Güran’ın eşi tekrar gözaltında! Narin cinayetinde yeni gelişme: Amca Salim Güran’ın eşi tekrar gözaltında!

Daltonlar Çetesi, tarihsel suç faaliyetlerinin yanı sıra günümüzdeki organize suç ilişkileriyle de dikkat çekmektedir. Çetenin lideri Barış Boyun ve örgüt üyeleri, çeşitli suçlardan dolayı geniş çaplı operasyonlarla hedef alınmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi