Rapora göre, Türkiye genelindeki ekim ayı yağışları, hem normalin hem de geçen yılın aynı ayına göre daha düşük seviyelerde kaldı. Son altı yıldır Türkiye geneli ekim yağışları, normallerinin altında seyrediyor.
Bölge bazında yapılan değerlendirmeye göre, Karadeniz Bölgesi hariç tüm bölgelerde yağışlar normalin altında kaldı. Yağışlardaki en büyük azalma, yüzde 95 ile Ege Bölgesi’nde gözlemlendi. İl bazında ise, Rize 331.4 mm ile en fazla yağış alan il olurken, Muğla ve Aydın 0.3 mm ile en az yağışı aldı. Normaline göre en fazla azalma ise yüzde 99 ile Muğla'da kaydedildi. Türkiye genelinde ekim ayında ortalama 4.5 yağışlı gün yaşandı, bu rakam 1991-2020 normali olan 7.9 günün oldukça altında kaldı.
Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde ise yağışlı gün sayıları 15-20 gün arasında değişti. Diğer bölgelerde ise, özellikle İzmir, Antalya, Aydın, Manisa, Burdur, Mersin, Niğde, Gaziantep, ve Kilis’te yağışlar yetersiz kaldı. Ekim ayında bölge genelinde mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışlar, tavsız (kuruya) ekim yapılmasına sebep oldu ve bu alanlarda bitki çıkışı henüz gerçekleşmedi. Bitki çıkışlarının sağlanabilmesi için yağışa ihtiyaç duyuluyor.
Konya, Aksaray, Yozgat ve Kırşehir’de ise erken ekilen ve sulu alanlarda bitki çıkışları başlamış durumda. Ancak Konya’daki sulanabilir alanlarda yeterli yağış olmaması nedeniyle sulama işlemleri yapılmakta ve bu alanlardaki çimlenme oranı yüzde 40-50 arasında seyretmektedir. Geçen yıl Konya’da yoğun görülen fare galerileri bu yıl da gözlemleniyor. Sulama yapılmayan alanlarda ise bitki çıkışı henüz başlamadı.
Kırıkkale’de ise gübresiz ekiliş yapılmadığı, üreticilerin muadil gübre çeşitlerine yöneldiği ve sertifikalı tohum kullanımının buğdayda yüzde 35, arpada ise yüzde 25 seviyelerinde olduğu belirtildi. Buğdayda dekara 22-23 kg, arpada ise 25-27 kg tohumluk kullanıldığı tespit edildi. Kırıkkale’de uzun yıllardır uygulanan münavebe sisteminde nohut ve arpanın art arda ekilmesi sonucu yaşanan verim düşüklüğü nedeniyle, bu yıl üreticiler söz konusu alanları nadasa bırakmayı tercih etti. Bu durum, arpa ekilişinde yüzde 25 azalma beklenmesine yol açtı. Ayrıca, tritikale ve çavdar ekilişlerinde de bir miktar azalma yaşanacağı öngörülüyor.
Yozgat’ta ise sertifikalı tohum kullanımının geçen yıla oranla arttığı ve çiftçilerin mevsimsel belirsizliklerden dolayı kurağa dayanıklı çeşitlere yöneldiği gözlemlendi. Yozgat’ta hububata geçişte yüzde 5’lik bir artış bekleniyor.
Sivas’ta ise yulaf ekiliş alanlarının azaldığı ve bu alanlarda arpa ve buğdaya geçişlerin olabileceği değerlendiriliyor. Eskişehir’de ise, Bakanlık tarafından açıklanan yeni destekleme modeli kapsamında 6 ilçenin yeraltı su kısıtı olan ilçeler listesine alınmasının ardından, bu ilçelerde hububat ekilişlerinde bir miktar artış olacağı öngörülüyor.
Kayseri çevresinde ise hububat ekilişlerinde geçen yıla oranla yüzde 4 azalma beklenirken, geçen yıl makarnalık buğday ekili alanlarının yüzde 5’inin ekmeklik buğdaya kayacağı tahmin ediliyor.