Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, Bozok Evinde düzenlenen etkinlikten memnuniyet ve gurur söylediğini söyledi.
Böyle etkinliklerin devam etmesini dilediğini, özellikle genç gazetecilerin böylesi eğitimlere katılmasının önemli olduğunu ifade etti.
Sonrasında Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şafak Etike, Yapay zekanın gazetecilik haber üretim ve dağıtım süreçlerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumun başında yapay zeka ile canlandırılmış avatarına yine yapay zeka tarafından yazılmış ve seslendirilmiş bir bölümü katılımcılarla paylaştı.
Etike, klasik haber üretim ve dağıtım süreçlerinin değişmeye başladığını ele aldığı sunumunda, Yapay Zeka teknolojilerinin artık medyada kullanıma başladığını ve birçok medya kuruluşunun yapay zekayı aktif olarak kullanmaya başladığını belirtti.
Etike katılımcılardan gelen yapay zeka haber üretimi sürecinde dezenformasyonun etkisi gibi olumsuz süreçler için dezenformasyonun önemli bir sorun olduğunu, yapay zekanın da bundan etkilenebildiğini ancak bu sorunun çözümünün de yapay zeka destekli algoritmalar ve dezenformasyonla mücadele araçlarıyla çözülebileceğini ifade etti.
Etike, yapay zeka teknolojilerinin haber üretiminde kullanımından kaynaklanabilecek riskler ve etik sorunlardan da bahsetti. Hızlı haber üretimi ve haberin kişiselleştirilmesi gibi uygulamaların yaratacağı sorunlar üzerinde durdu. Algoritmaların yanlı bilgi üretebildiğinden söz eden Etike, bu alanda büyük şirketlerin egemenliğinin de bir risk olduğunu ifade etti. Ancak uluslararası veya ulusal düzeyde rekabet edebilmek için YZ teknolojilerinin kullanılmasının bir zorunluluk olduğunu ifade etti.
Google, Meta gibi dev şirketlerin yatırım gücü ve yapay zeka üzerindeki hakimiyetinin dijital eşitsizlikleri derinleştirebileceği riskine de dikkat çekti. Gazetecilerin ve yayın kuruluşlarının bu büyük teknoloji şirketlerine karşı birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Etike, hükümetlerin de bu süreçte yasal düzenlemelerle yayıncıları desteklemesi gerektiğini ifade etti.
Etike yapay zekayı insan gazeteciden ayıran en önemli nokta olarak insan gazetecilerin haber üretmeyi istemesini ve kamu yararına yönelik çalışma motivasyonu olduğunu vurguladı.
Toplantının ikinci sunumu Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Ekin Vural tarafından gerçekleştirildi. Vural öncelikle haber doğrulama için geliştirdiği bir GPT’yi tanıttı. Dezenformasyonun oldukça arttığı bu dönemde haber doğrulamanın önemine değinen Vural, GPT’lerin çalışma mantığı ve kullanım özelliklerini tanıttı.
Ekin sunumuna muhabir 5.0 ile devam etti. Muhabir 5.0 haber yazımı için eğitilmiş bir yapay zeka botu olduğunu söyleyen Ekin, uygulamanın yerel gazeteciler için oldukça işlevsel özelliklere sahip olduğunu söyledi.
Uygulama üzerinden örnek denemeler de gerçekleştirilen sunumda, üretilen haberler katılımcılar tarafından oldukça beğenildi.